morpack-blog

En Çok Tüketilen Kahve Çeşitleri ve Markaların Tercihi Kahve Ambalajları

En Çok Tüketilen Kahve Çeşitleri ve Markaların Tercihi Kahve Ambalajları

Bazılarımız sabah uyanır uyanmaz içmezse olmaz bazılarımızsa gün içinde mutlaka arar. Hangi çeşidi olursa olsun kahve, dünya üzerinde en sevilen içecekler arasında yer alıyor. Kültüre ve beğeniye göre değişiklik gösteren kahve tüketim oranları ülkeler arasında değişiklik gösterebileceği gibi kişiden kişiye de son derece farklı çizgiler sergiliyor. Aynı memleketteki iki insandan biri sert bir tat ararken diğeri kahvesini sütlü seviyor. Türkiye’de bol köpüklü bir kahvenin kırk yıl hatırı varken, başka bir ülkede Türk kahvesinin adı bile bilinmiyor olabilir. Biz de bu yazımızda alıcılar için en çok tüketilen kahve çeşitlerini, satıcılar içinse en popüler kahve ambalajı türlerini detaylandırıyoruz. Filtre kahve, espresso, americano, latte ve frappe hakkında detaylı bilgi edinmek üzere yazının devamını okuyabilirsiniz.

Filtre Kahve

Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin demlendikten sonra bir filtreden geçirilerek tüketildiği filtre kahve, günümüzde beyaz yakalısından en hanımına herkes tarafından sevilen türlerden. Dünyada da en iyi kahve çeşitleri arasında konumlandırılan filtre kahve, kullanılan alete göre metal ya da kağıt bir filtreden geçirilerek süzülüyor ve eşsiz bir lezzete kavuşuyor. Odayı saran mis gibi kahve kokusu da cabası. Filtre kahve French Press, aeropress, V60 ve sifon demleme yöntemleri ile demlenebilir. Her birinin süzme tekniği değişeceği için otomatik olarak tatlar da farklılık gösterecektir. Filtre kahvenin keyifle içilmesi için demleme şekli çok önemli. Kahve sevenlerin çok iyi bildiği üzere City Roast olarak adlandırılan orta kavrulmuş filtre kahve en iyi sonucu veren çeşitler arasında. Siz filtre kahvenizi nasıl alırdınız?

Espresso

En iyi kahve hangisi, diye soracak olsanız espresso, yanıtlar içinde mutlaka yer alırdı. İtalya orijinli bu ince çekilmiş ve koyu kavrulmuş kahvenin kendine has bir lezzeti var. Eğer nasıl yapacağınızı biliyorsanız ya da evinizde espresso makinesi varsa, kendinizi harika bir espresso ile ödüllendirebilirsiniz. İtalyancada hızlı anlamına gelen “espress” ya da basınç anlamına gelen “press” kelimelerinin bu kahveye adını verdiği düşünülüyor. Peki, lezzetli ve mis gibi kokan bir espresso hazırlamak için olmazsa olmaz kabul edilen şartlar var mı? İtalyanların espresso için katı kuralları var, evet. Gelin bunlara maddeler halinde bakalım:

  • Lezzetli kahvenin baş elemanı kaliteli su. Mutlaka iyi pH değerine sahip bir içme suyu kullanın.
  • Kullandığınız makinenin sıkıştırma basıncının 15-20 kg arası olması şart.
  • Su basıncı ise 9 bardan aşağı olmamalı.
  • Drip olarak adlandırılan akış için gereken zaman ise 24-27 saniye.

Americano

En çok tercih edilen kahvelerden bir diğeri de Americano. Espressonun bir fincan kadar sıcak su eklenmiş hali olan bu kahve, yoğun lezzeti ve kendine has kokusuyla filtre kahveyi hatırlara getirebilir. Ancak ikisi arasında belirgin farklar mevcut. Bunlar arasında:

  • Filtre kahve, öğütülmüş çekirdeklerin suda demlenmesi yöntemiyle hazırlanırken, Americano espressonun su katılmış versiyonudur.
  • Filtre kahve kremasızken, Americano az da olsa kremalıdır.
  • Filtre kahve daha çok kafein oranına sahip olduğu için Americanodan daha uyarıcıdır. Filtre kahve için “en çok enerji veren kahve” denmesinin sebebi bu olabilir. Ayrıca insanların sabah sabah neden filtre kahve içtiğini anlamak zor olmasa gerek!
  • Eğer demlenmemişse filtre kahvenin sunumu için 4 ila 5 dakika beklemeniz gerekiyor. Ancak Americano genelde 1 dakika gibi kısa bir sürede servis edilebilir.

Latte

En çok tüketilen kahve çeşitleri arasında latteyi görmezden gelemeyiz. İtalyanca süt anlamına gelen ve esasen “late” olarak okunan bu kahve türü, adından da anlaşılacağı üzere sütlü bir kahve. İçimi son derece hafif olan lattenin lezzetini belirleyen bir unsur var: Süt köpüğü ve kahvenin doğru oranlanması. Genellikle kahve tüketmeye yeni başlayanlar tarafından sevilen bu kahve için kahve türleri arasında köprü görevi görüyor demek yanlış olmaz. Gelin lezzetli bir latte yapmak için gereken adımları hep birlikte görelim:

  • Lezzetli bir latte, lezzetli bir espresso shot ile başlar.
  • Bu arada süt köpüğünün de doğru kıvamda olması şart. Çok katı ve hacimli bir süt köpüğü latte yapımında işimize yaramayacaktır İnce gözenekli ve biraz daha yumuşak kıvamlı “mikro köpük” bizim için ideal.
  • Sütü köpürttükten ve doğru kıvamı yakaladıktan sonra sadece 30 saniyemiz var. Zira bu süre sonunda süt köpükten ayrılacak. Bu da bizim hiç istemediğimiz bir durum.
  • Sütü yaklaşık 5 cm yukarıdan fincanın ortasına doğru dökmeye başlayın.
  • Kullanacağınız dar ağızlı bir sütlük sayesinde süt miktarını iyi ayarlayabilirsiniz.
  • Ardından süt sürahisini alçaltıp süt tekrar yükselinceye kadar ilave etmeye devam edin.
  • Son adımda sütlüğü yukarı kaldırıp meydana gelen şeklin ortasından bir çizgi çekin.
  • Tebrikler! Kalp şekilli latteniz hazır.

Frappe

Geldik, yazın serinleten lezzetleri arasında en çok tercih edilenlerden birine: Frappe. Buzlu kahvelerden olan frappe, granül kahve ile hazırlanıyor. Kahve, süt, şeker ve buz dörtlüsü, ortaya harika bir lezzet çıkarıyor. İlk olarak Yunanistan’da tüketilmeye başlanan frappe daha sonra tüm dünyanın favorisi halini almaya başlamış. Bu kahve, yapım teknikleri olarak diğerlerinden bariz farklılarla ayrılıyor.

  • Frappeyi hazırlarken buzu blend etmeniz önemli. Frappeyi içerken ağza buz gelmemesi gerekiyor. Eğer shaker kullanarak hazırlayacaksanız, buzları önceden minik parçalar haline getirmenizde fayda var.
  • Frappeyi şekerli seviyorsanız 2 çay kaşığı kahveye 4 çay kaşığı şeker, eğer orta seviyorsanız da 2 çay kaşığı kahve ve şeker kullanmalısınız. Sadeciler için ise şekersiz frappe hazırlamak mümkün.

Markaların Tercih Ettiği En Kullanışlı Kahve Ambalajı Çeşitleri

Tüketiciler için hazırladığımız bölümün ardından sırada markalar için fayda yaratmak geliyor. Büyüğünden küçüğü tüm kahve satıcıları için derlediğimiz kahve ambalajları hakkında bilgiyi bu son bölümde bulabilirsiniz. Şeffaf doypackten mat doypacke çeşit çeşit kahve ambalajı baskılı ya da baskısız olarak temin edilebilir. Bakalım markaların en sık tercih ettiği doypack kahve ambalajı çeşitleri nelermiş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir