morpack-blog

Ambalaj Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Ambalaj Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Gün içinde pek çok kez internet üzerinden sipariş verdiğimiz çağımızda, paketleme ürünlerinin önemi oldukça büyük. Özellikle e-ticarette özen gösterilen başlıklar arasında yer alan ambalaj, ürünlerin müşteriye sağ salim ulaşmasında büyük rol oynuyor. Peki, ambalaj nedir? Bu sorunun ayrıntılı cevabını; ambalajın tarihçesi, çeşitleri, özellikleri ve üretimi hakkında bilgi vererek sizler için yanıtladık. Yazımızın devamını okuyarak konu ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

Ambalaj Nedir?

İçerisine konulan ürünü koruyan ve onu hijyenik ve güvenilir koşullarda son tüketiciye ulaştıran ambalajlar pek çok farklı çeşitte olabiliyor. Bu ürünlerin başlıca işlevlerini kabaca sıralayacak olursak:

  • Taşıma kolaylığı: Farklı özellikteki ambalajlar sayesinde ürünleri bir yerden başka bir yere hasarsız biçimde taşımak mümkün.
  • Muhafaza etme kolaylığı: İster gıda ister elektronik olsun her türlü ürünü ambalajlar içinde saklayabilir, zamanı gelince kullanmak üzere kutudan çıkarabilirsiniz.
  • Koruma sağlama: Ambalajlar ürünleri dış etkenlerden korumak için son derece kullanışlı ve işlevsel ürünlerdir.
  • Ekonomik olma: Ambalajlar genellikle karton, plastik ya da kağıttan üretildiği için maliyet anlamında sizi yormaz.
  • Çevreci olma: Ambalajların tamamen geri dönüştürülebilir ham maddelerden üretilenlerini kullanarak doğa dostu seçimler yapabilirsiniz.
  • Bilgi verme: Ambalajlar son tüketiciye ve onu kullanan herkese paket içeriği, imalat tarihi ve hatta marka hakkında bilgi verir.

Tüm bu fonksiyonları yerine getiren ambalajın çeşitleri ve özelliklerine geçmeden önce, geçmişteki formlarına bakmak, onun günümüze gelene kadar hangi evrelerden geçtiğini bilmek açısından faydalı olacaktır. Sırada, ambalaj tarihçesi konusu var.

Tarihten Bugüne Ambalaj

Aslında paketleme ürünlerinin kullanımı neredeyse insanlık tarihi kadar eski. İlk ambalajın bir yapraktan yapıldığını söylesek, ne derdiniz? İlk insanlar, yiyecekleri ya da eşyaları saklamak ya da bir yerden başka yere taşımak için farklı büyüklüklerdeki yaprakları kullanmış. Bu paketleme yöntemi zaman içine farklı malzemelere evrilse de uzun bir süre bu şekilde ilerlemiş. Daha sonra kumaşlar gibi dokunmuş malzemeler ve çömlekler ambalaj olarak kullanılmış. Plastiğin ambalaj olarak kullanılması ise 2. Dünya Savaşı sularına kadar uzanmakta.

Plastik ambalaj endüstrisi 1970’li yıllardan itibaren hız kazanarak günümüzdeki ivmesini kazanmış. Şimdi ise kullanımı kolay ve maliyeti düşük olan karton ve kağıt türevlerinin yanı sıra cam ve metal ambalaj çeşitlerini de görmek mümkün. Cam ve metalin ambalaj olarak kullanılması da bir hayli eski. Örneğin, cam ambalajlar ilk olarak M.Ö. 1500’lerde Mısır’da görülüyor. Metal kutular ise ilk olarak altın ve gümüş malzemelerden üretiliyor. Fakat bu pahalı ve değerli malzemeler, daha sonra keşfedilen ekonomik tenekelerle yer değiştirerek ambalaj olarak sıklıkla kullanılmaya başlanıyor.

Ambalaj malzemelerinin en yenisi şüphesiz ki plastik. 19. yüzyılın ortalarından sonra bulunan plastik, 20. yüzyılın ilk çeyreğinden sonra yayılmaya başlıyor. !950’lerden itibaren kullanılmaya başlanan plastik ambalajlar, 70’lerden sonra uçar hızla gelişiyor.

Fakat, şekillendirilebilir olarak kullanılan en eski ambalaj malzemesi, kağıt. M.Ö. 500’lü yıllarda kağıt yapma tekniklerinin gelişmesiyle kağıt, öncelikle Çin’de yiyecekleri sarmakta kullanılmış. Ticari anlamda ilk karton ve kutular 1817’de İngiltere’de üretilirken, oluklu kağıt 1850’lerde keşfediliyor. 20. yüzyıl, kağıt ve karton için en parlak dönem diyebiliriz.

Bu zaman yolculuğundan sonra, günümüze geri dönebiliriz. Aşağıda sizin için sıraladığımız ambalaj çeşitlerini görebilirsiniz.

Ambalaj Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Ambalaj ve paket, hemen hemen her sektörde kullanılan ürünler arasında yer alıyor. Bu ürünler pek çok farklı ham maddeden üretilerek karşımıza çıkabilir. Kağıt, karton, cam ya da metal ambalajları kullanarak markanızın ürünlerini tüketicilere ulaştırabilirsiniz. Peki, ambalaj çeşitleri nelerdirAmbalaj özellikleri ile birlikte cevapladığımız bu sorunun yanıtını aşağıda görmek mümkün.

Gıda Ambalajları

Belki de en sık tercih edilen ve üretiminde hassas noktalar bulunan ambalaj çeşidi gıda ambalajlarıdır. İçerisinde yiyecek ya da içecek muhafaza etmek üzere tasarlanan bu ürünler arasında şeffaf kilitli doypack, baskılı doypack, kraft alüminyum kilitli doypack, baskılı pencereli doypack, özel baskılı pizza kutusu, pasta kutusu, bakkal kese kağıdı, karton salata kasesi, desenli manav kese kağıdı ve daha pek çok çeşit yer alıyor. Gıda yönetmeliğine uygun kokusuz olarak üretilen bu ürünler doğa dostu malzemeleriyle de oldukça ekolojik.

Her gün ihtiyacımızı karşılamak üzere satın aldığımız gıdaların neredeyse tamamı paketli olarak satılıyor. Bu sebeple sıklıkla tüketmek durumunda kaldığımız bu paketli gıdaların ambalajlarının sağlığa ve hijyen koşullarına uygun üretilmesi son derece önemli. Gıda ambalajları, sadece malzeme kalitesi bakımından değil, içerisindeki ürünü ideal biçimde muhafaza etmesi bakımından da tercih ediliyor. Süt kutuları, peynir kutuları, yumurta kolileri, tereyağı kutuları ve daha pek çok temel besini içinde barındıran bu ambalajlar sayesinde biz kullanıcılar, bu gıdaları hijyenik ve içimiz rahat şekilde tüketebiliyoruz.

Grup Ambalajları (İkincil Ambalajlar)

Birincil ambalajı korumak amacıyla geliştirilen ambalajların hepsi bu gruba girer. Satış esnasında kutuların kolay ve hasarsız taşınması için üretilen bu ambalaj çeşitleri, tüketiciye satılmak üzere gruplandırılan ambalajladır. Shrink film ve oluklu mukavva kutular bu gruba güzel birer örnek olabilir.

Shrink filmler, ürünlerin düzgün paketlenmesi için kullanılan ambalajlar arasında yer alıyor. Her gün mutfakta bile sıklıkla kullandığımız streç filmleri düşünürsek, bu ürünlerin paketleme ve depolama anlamında ne kadar işlevsel olduğunu belirtmeye gerek yok.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir