morpack-blog

Karton Bardak Üretimi Aşamaları Nelerdir?

Karton Bardak Üretimi Aşamaları Nelerdir?

Geçmişten günümüze uzun soluklu bir yolculuğu olan karton bardaklar, özellikle pandemi sonrası hayatımızda önemli bir yer kaplıyor. İster bir kafede ister arabada ister ofiste elimizin altında olmasını istediğimiz bu bardaklar hem sağlık hem de kullanılabilirlik açısından oldukça işlevsel. Peki, karton bardak üretimi aşamalarının neler olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bu bardaklar imal edilirken hangi adımlardan geçiyor? Ne kadarlık bir üretim maliyeti var? Karton bardak üretimi için gereken belgeler neler? Tüm bu soruların yanıtını toparlamaya çalıştığımız bu yazının devamını okuyarak karton bardak üretimi hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz. Ancak hepsinden önce karton bardağın tanımını yaparak başlayalım istedik.

Karton Bardak Nedir?

Karton bardak nedir, sorusunu karton ham madde kullanılarak imal edilen çeşitli boyut ve renklerdeki bardaklar olarak tanımlamak hiç de yanlış olmaz. Bu bardaklar, kaliteli ham maddeler kullanıldığı sürece cam bardaklar kadar sağlıklı olabilir. Ayrıca bu ürünleri eğer profesyonel amaçlarla ürettirecekseniz, üzerine markanızın ya da şirketinizin logosunu bastırarak kurumsal imajınıza da katkıda bulunabilirsiniz.

Karton bardaklar pek çok farklı çeşitten meydana geliyor. Özellikle sıcak içecek saklama alanında kullanılsa da soğuk içecekler için de karton bardaklar tercih edilebilir. 4, 7, 12, 14, 16 ve 22 oz çeşitleri bulunan bu ürünlerin en sık tercih edileni çoğunlukla 7 oz karton bardaklar oluyor. Bu bardakların üretim aşamalarına geçmeden önce maliyetlere kabaca bakmakta yarar var.

Karton Bardak Üretimi Maliyeti

Karton bardak üretimi maliyeti konusunda pek çok değişken mevcut. Tüm bu parametreler zamanın ve sezonun koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterse de maliyet konularından bahsederek, en azından, üretim aşamalarındaki masraf kalemleri hakkında bilgi verebiliriz.

  • Güncel kağıt ton fiyatı
  • Ham madde fiyatı
  • Yan kağıt maliyeti
  • Günlük ya da aylık makine masrafı
  • Aylık işçi gideri
  • Koli gideri
  • Poşet gideri
  • Tesis kirası
  • Elektrik maliyeti

Görüldüğü üzere karton bardak üretimi yapmak için yukarıdaki masrafların aylık ya da günlük olarak karşılanması gerekiyor. Bu maliyetleri hallettikten sonra sırada üretim adımları var.

Karton Bardak İmalatı

Karton bardak imalatı nasıl yapılır, diye sorduğunuzda üretimin aşamalarının neler olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu sorunun yanıtını en sık tercih edilen 7 oz karton bardak üretimi ile cevaplayalım istedik. Buyurun, 7 oz karton bardakların üretim aşamalarına göz atalım.

Karton Bardak Üretimi 1. Aşama

Bu ilk aşamada, üretilecek karton bardağın tasarımına karar verilir. Bardağın rengi ne olacak? Bardağımız baskılı karton bardak mı olacak? Bu sorular yanıtlandıktan sonra 73 mm x 80 mm ölçülerinde olan 7 oz karton bardağın tasarımı yapılır.

Karton Bardak Üretimi 2. Aşama

İlk aşamada belirlenen tasarım ve renk, 2. aşamada kalıba dökülür. Karton bardak üretiminin bu aşamasında renk ve boyut tasarımları hazır hale getirilir.

Karton Bardak Üretimi 3. Aşama

Şekil olarak huniyi andıran 7 oz karton bardak üretiminin bu adımında baskı ile birlikte üretim yapılır. Ağız kısmı 73 mm, yüksekliği 80 mm ve tabanı 50 mm kadar olan bardaklar üretilerek gıda boyalarıyla renklendirilir. Böylece Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin ilgili bölümlerine uygun olarak satışa sunulur. Ayrıca karton bardaklar huni benzeri şekilleri sayesinde iç içe konularak kolay saklanır ve az yer kaplar.

Karton Bardak Üretimi 4. Aşama

Bardaklar bu şekilde üretildikten sonra tek tek kesilir. Bu işlem için kalıplardan faydalanılır.

Karton Bardak Üretimi 5. Aşama

Kesimi yapılan 7 oz karton bardakların ağız kısımları hafif biçimde kıvrılır ki içindeki sıvıyı tüketmek kolay olsun. Kısacası, bu aşamada karton bardaklara kullanım öncesi son şekli verilir.

Karton Bardak Üretimi 6. Aşama

Kullan-at ürünler arasında yer alan 7 oz karton bardalar artık kullanıma hazır! Tek yapılması gereken bardakların her birinin iç içe konularak ambalajlanması.

Karton Bardak Üretimi Hakkında Önemli Detaylar

Bizlerin ve çocuklarımızın kullandığı karton bardakların üretiminde bazı hassas noktalara özellikle dikkat edilmesi ve bazı standartlara uyulması son derece önemli. Gıda ürünlerinde kullanılacak ambalaj malzemeleri grubuna dahil olan bu bardaklar, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin ilgili bölümlerine uygun biçimde üretilmeli. Ayrıca bu bardaklarda hem sıcak hem de soğuk içecekler içilebiliyor. Bu sebeple bardakların üretiminde kullanılan PE kağıt malzemenin kaliteli olması da oldukça mühim. Polietilen film anlamına gelen bu malzeme tek taraflı ise kağıdın sadece bir yüzünde film kaplaması yapılmış demektir. Bardağın iki tarafı pürüzsüz bir dokuya sahipse, üretim aşamasında her iki yüzeyde de PE film kullanılmıştır. Sıcak ya da soğuk içecek saklamak amacıyla üretilmiş olsun, her iki seçenekte de çift taraf PE film kaplamalı bardak tercih etmekte fayda var.

Neden Karton Bardak?

Dünyamız küresel ısınma, iklim değişikliği, artan kentleşme ve daha pek çok olumsuz çevresel koşullar sebebiyle her geçen gün zarar görürken, karton bardak üretimi konusunda çevreci olmaya özen göstermek gerekiyor. Dolayısıyla karton bardak üretimi talep eden markalar doğru üreticiyi seçerken, rekabetçi fiyatlara ek olarak ekolojik üretim koşullarını da göz önünde bulundurmalı. Bu sebeple %100 geri dönüştürülebilir ham maddelerden üretilen karton bardaklar tercih edilerek doğa dostu seçimler yapabilirsiniz.

Morpack olarak tamamen geri dönüştürülebilen malzemeler kullanarak ürettiğimiz karton bardaklara göz atmak isterseniz, Kullan-at Ürünler kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir