morpack-blog

Ambalaj Sektöründeki Son Trendler Nelerdir?

Ambalaj Sektöründeki Son Trendler Nelerdir?

İster küçük bir girişimiz olsun ister büyük ambalaj endüstrisi içindeki yerinizi mutlaka almışsınız demektir. Ürünlerinizin raflarda ya da online platformlarda nasıl göründüğünü, nasıl korunduğunu ve müşteriyi nasıl bilgilendirdiğini anlatan ambalaj çeşitleri, küresel ölçekte belli bir hızla değişiyor ve gelişiyor. Zira paketleme malzemeleri, ürünlerin depolama, lojistik ve satışa yönelik kısımlarının her birinde görev alır. Hatta bunlarla da kalmaz, markaların pazarlama faaliyetlerinde de büyük oranda yer alır. Şirketlerin kurumsal kimliklerine uygun biçimde tasarlanan ambalajlar sayesinde hedeflenen müşteri kitlesine ulaşılır ve o kitlenin sürdürülebilir hale gelmesi sağlanır. Tüm bunlarda ambalaj tasarımının ve malzemesinin etkisi vardır.

Biz de bu yazımızda tüm bu bilgileri kapsayan ambalaj trendlerini araştırdık. Global markaların tercih ettiği en popüler ambalaj çeşitleri ve tasarımlarını aşağıdaki başlıkları inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş Paketler

Bildiğiniz üzere günümüzde pek çok ürünü kişiselleştirilmiş hale getirmek mümkün. Bu durum, ambalaj sektörüne de girmiş durumda. İsme özel çeyiz kolileri bunu en güzel anlatan ürünlerden biri. Çeyizinizi taşımak için kullanacağınız bu farklı ölçeklerdeki kolileri isminiz üzerinde yazılı şekilde ürettirip satın alabilirsiniz. En iyi markalar, ürün ambalajlarını kişiye özel şekilde ürettirmeye çoktan başladı. Bu trendin gelecekte de devam etmesi kaçınılmaz.

Dijital Ambalaj Baskıları

Bilgi çağa adım attığımızdan beri dijitalizasyon her yanımızı sarmış durumda. Dolayısıyla paketleme üzerine çalışan firmaların da analogdan dijitale geçmesi artık kaçınılmaz. Fiziksel ürün ambalajlarını tasarlarken kullanacağınız dijital baskı yönteminin arkasında tabi ki bilgisayar kullanımı var. Tasarımı bilgisayarın dijital ortamında hazır hale getiriyor ve baskı merkezlerinde belli ölçülerde bastıktan sonra ambalaja entegre ediyorsunuz. Üstelik bu durumunun pek çok da artısı var. Bunlardan biri, dijital baskının tek geçişte tüm renkleri basabilme yeteneği. Bu da ambalaj baskı sektöründe isteğe bağlı baskı trendinin de doğmasına ve gelişmesine vesile olmuştur. İster kağıt ister cam isterseniz de plastik ambalaj çeşitlerinde kullanabileceğiniz bu dijital baskı yöntemi sayesinde ürün ambalajlarını kişiselleştirmeniz de mümkün.

Etiket Kullanımı

Online bir platforma giriş yaptığınızı var sayalım. Herhangi bir ürünü satın almak istiyorsunuz. Öncelikle girmiş olduğunuz web sitesinde o ürünü aratıp bulursunuz. Sonrasında ürünün bilgilerini kontrol ederek sizin aradığınız nitelikleri taşıyıp taşımadığına karar verirsiniz. Bunu da ürün bilgisi kısmından yaparsınız. Ancak eğer fiziksel bir ortamdaysanız ve raflardaki ürünler hakkında bilgi almak istiyorsanız ürün etiketlerinden yararlanmanız gerekir. Ürün etiketleri o ürün hakkında kullanıcıya tatmin edici bilgiler sunmanın tek yolu. Ürünün içindeki malzemelerden son kullanım tarihine pek çok farklı konuda müşteriyi aydınlatan ürün etiketleri, bu konuda şeffaf olmalı. Ayrıca müşterilerin ilgisini çekecek etiket tasarımlarının da son yılların trendleri arasında yer aldığını söylememiz gerekiyor. Dolayısıyla ürün etiketlerinizi tasarlarken kurum kimliğinize ek olarak ilgi çekici formları da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Cesur Tasarımlar ve Eğlenceli Renkler

Tasarımın son derece önemli olduğunu yukarıdaki bölümde de belirtmiştik. Ancak yinelemekte fayda var, zira doğru ambalaj tasarımı müşteri kazanmanızdan satışları artırmanıza kadar pek çok amaç için kullanılabilir. Ambalaj türlerini, rakiplerinin arasından sıyırıp öne çıkarmada büyük destek olacak bu ambalaj tasarımları, gelecekte de büyük öneme sahip olmaya devam edecek.

Çevre Dostu Olmak

Evet, ambalaj tasarımı ve ambalajların görünümü oldukça önemli; ancak hangi malzemelerden yapıldığı da son derece mühim. Cam ambalajlardan kağıt ambalaj çeşitlerine her tür paketleme malzemesini artık geri dönüştürülebilir olarak üretmek mümkün. Hatta şirketlerin buna önemli bütçeler ayırdığını söylememiz de mümkün. Ayrıca gelişen teknoloji de bize ambalaj çeşitleri ve özelliklerinin buna uygun olduğunu gösteriyor. Plastik ve kağıt kimyasındaki gelişmeler, sürdürülebilir ambalaj üretiminin her zamankinden daha kolay olmasına olanak tanıyarak çevreyi de koruyor.

Sürdürülebilir ambalaj konusu hakkında daha detaylı bilgi almak için Sürdürülebilir Ambalajların Önemi konulu yazımızı mutlaka okuyun!

Minimalizm

Aslında bu akım da sürdürülebilir ambalajlama trendiyle biraz bağlantılı. Atığı asgari düzeye indirmek ve lojistik düzeyde fayda sağlamak amacıyla geliştirilen bu fikir, dış ambalajı ve koruması olmayan ürünlerin paketlenmesinde uygulanabiliyor. Modern gıda paketleme endüstrisine “Az, çoktur!” felsefesiyle giren bu akım, daha uzun süre bizimle olacağa benziyor.

Nostalji

Retro ya da vintage denen eski ambalajların kullanımı, son yıllarda oldukça arttı. İnsanların hikayeleri sevmesinden ve eskiye özlem duymasından kaynaklanan bu kullanım, aynı zamanda zamansız tasarımların tekrar moda olmasını da anlatıyor. Ayrıca bu vintage paket türleri, büyüklerimizin kendi nesillerindeki modayı genç kuşaklara aktarmasını da kolaylaştırıyor.

Ambalajda Esneklik

Esnek ambalaj da trend ivmesi hızla yukarı çıkan ürünlerden. Teknolojinin son sürat ilerlemesinin katkısıyla ambalajlar sert ve katı formlarından yavaş yavaş sıyrılarak pek çok ürün için uygun hale geliyor. Bu da esnek ambalaj trendinin uzun yıllar devam edeceği anlamına geliyor.

Şehirleşme ve Kullanım Kolaylığı İlişkisi

İnsanlar her geçen gün daha da mobil olmaya başladıkça yiyeceklerin paketlerinin de daha kolay kullanılmasını talep ediyor. Bunun farkına varan büyük firmalar gerek yiyecek gerekse içecek ambalajlarında yenilemeye gidiyor. Bu gelecekte de devam edecek. Daha düşük porsiyonlu atıştırmalıklar, tek elle kolayca açılabilen ve tekrar kapatılabilen içecek kutuları buna verilebilecek en güzel örneklerden.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir