Karton Kutu İmalatı ve Kullanım Alanları Hakkında Her Şey!
Pek çok farklı alanda kullanabileceğiniz karton kutular hem çeşitli boyutlarda hem de çeşitli formlarda olabiliyor. Gerek taşıma kutusu gerek kargo kutusu süreçlerinde esnasında yararlanılan bu ürünlerin nasıl üretildiğini hiç düşündünüz mü? Karton kutu imalatı aşamalarını anlattığımız bu yazımızda ayrıca karton kutuların kullanım alanlarına da değindik. Karton ambalaj üretimi hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, yazının devamını okumanız yeterli.
Karton Kutu Nasıl Üretilir?
Diyelim ki kendi ekmeğinizi kendiniz yapıyorsunuz. Ekmek üretmeye başlamak için ilk olarak ne yapmalısınız? Ekmek yapmak için gerekli olan malzemeleri toplamaya başlamalısınız, değil mi? Karton kutu üretimi sürecinde de durum aynı. Sürecin ilk aşaması elbette ki ham madde imalatı. Hangi çeşitten karton kutu üretmek ya da ürettirmek istiyorsanız o kalitede ve renkte oluklu mukavva imal ederek ilk adımı atabilirsiniz. Kutunun desisi, kalınlığı, ölçüleri ve diğer detaylar üretimde belli bir sırayla takip edilir.
Daha sonra şablon hazırlama aşaması gelir. Baskı nitelikleri ve ölçüler baz alınarak hazırlanan şablonlarda bıçak izleri belirlenir ki katlama aşamasına geçilebilsin. Zira katlama aşaması, kutunun nihai şeklini alabilmesi açısından kritik. İstenilen formu alan karton kutu, son aşama olan yapıştırma aşamasının ardından kullanıma hazır.
Eğer istediğiniz, oluklu mukavva ürettirmekse onun da benzer adımları var. Oluklu mukavva kutu imalatı, dalga tiplerinin belirlenmesiyle başlar. Bu dalga tipleri, kutunun kalitesinin ortaya çıkmasında son derece önemlidir. İmalat ise seçilen oluk derinliği ve oluk sayısına göre şekillenir. Belli başlı oluklu mukavva kutu tipleri şöyle:
- A Dalga: İri dalgalı
- B Dalga: İnce dalgalı
- C Dalga: Orta dalgalı
- E Dalga: Mikro dalgalı
Üstelik bu kutular pek çok açıdan da avantajlı. Şöyle ki:
- Oluklu mukavva kutular ürünü nakliye, taşıma ve depolama sırasında meydana gelebilecek olası hasarlardan korur.
- Çoğunlukla geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilir.
- Ekonomiktir.
- Ürünü satılıncaya kadar düzgün bir şekilde saklar.
- Dayanıklıdır.
Ayrıca bu kutuların üretildiği makineler de oldukça önemli. Bu makinelerin kontrolü, bilgisayar ortamında gerçekleştiriliyor. Yüksek teknolojilerin kullanıldığı bu makinelerin karton kutu imalatını yapabilmesi için gereken talimatları sisteme girmeniz yeterli. İmalatta hata riskini sıfıra indiren bu ekipmanlar sayesinde dilediğiniz oluklu mukavva kutu tipini üretebilirsiniz.
Karton Kutu Kullanım Alanları
Karton kutu imalatı nasıl yapılır, sorusunun yanıtını verdikten sonra sırada bu kutuların nerelerde kullanıldığını incelemek var. Düşünün ki oluklu kağıtlar ilk olarak 1850’lerde ortaya çıkıyor ve o günden itibaren pek çok alanda kullanılarak günümüze kadar geliyor. O senelerde ticarette kullanılan tahta kasaların yerini şu an bu dayanıklı kutular almış durumda. Gelişen teknoloji sayesinde bu kutuları istenilen renkte ve boyutta üretmek de mümkün. Dolayısıyla e-ticaret sektöründe çalışıyor ve ürün satışı yapıyorsanız, siparişlerinizi müşterinize ulaştırmak için e-ticaret kutuları kullanmanız şart. Dolayısıyla karton ambalaj imalatı da ilgileneceğiniz konular arasına giriyor.
Kısacası, karton kutular pek çok sektörde kullanılıyor. Oyuncak, gıda, tekstil, mobilya ve daha birçok alanda satış yapan firmalar ve markalar ürünlerini alıcıya ulaştırmak için çeşitli karton kutular ve kolilerden faydalanıyor. Üstelik bu kutular istenilen boyut, kalınlık ve deside üretilebiliyor. Gelin, karton kutular başka hangi alanlarda kullanılarak insanların hayatını kolaylaştırıyor. Akla ilk gelenler:
- Sebze Kutuları
- Çiçek Kutuları
- Pizza Kutuları
- Yağ Kutuları
- Taşıma Kolileri
- Kargo Kolileri
- Kargo Kutuları
- İhracat Kolileri
- Kozmetik Ürün Kutuları
- Promosyon Malzemesi Kutuları
- Gelinlik ve Çeyiz Kolileri
- Mobilya Kutuları
- Kimyasal Ürün Kutuları
- Aksesuar Kutuları
- Tekstil Ürünü Kutuları
- Hediye Kutuları
- Nevresim Kutuları
- Çikolata Kutuları
- Kuyumcu Kutuları
- Mum Kutuları
- Seperatörlü Cam Eşya Kutuları
- Fuar Karton Kutuları
- Mıknatıslı Ürün Kutuları
- Gözlük Kutuları
- Otomotiv Ürünleri Kutuları
Yukarıdaki listeden de anlaşılabileceği gibi kutu çeşitleri tamamen kullanım amacına ve ihtiyaçlara göre şekillenmekte. Kendi marka imajınız ve ürün gamınıza göre hangi kutu çeşidini ürettireceğinizi belirleyebilirsiniz. Baskılı mı, logolu mu, kapaklı mı, kapaksız mı? Tüm bu soruların cevaplarını bularak ihtiyacınız olan karton kutuya kavuşabilirsiniz.
Ayrıca üretim aşamasında dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da kalite. Ürettirdiğiniz karton kutuların kalitesini nasıl anlayacağınızı biliyor musunuz? Aşağıda bu sorunun yanıtını sizin için derledik.
Kaliteli Karton Kutu Nasıl Anlaşılır?
Kalite, her alanda olduğu gibi karton kutularda da önemsemesi gereken bir kriter. Kaliteli karton kutu üretimi yapmak istiyorsanız, altı temel unsura özellikle dikkat etmenizde fayda var: Gramaj, kalınlık, parlaklık, sertlik, pürüzlülük ve opaklık. Şimdi, tüm bu unsurlara daha yakından bakalım.
Gramaj
Gramajın sözlük anlamına bakacak olsaydık şöyle bir tanımlamayla karşılaşırdık: Kağıdın 1 metrekaresinin gram cinsinden ağırlığı. Karton kutular için gramajın önemi, dayanıklılıkla özdeşleşir. Zira kağıdın gramajı 10 ila 150 gr, kartonun gramajı ise 150 ila 400 gr’dır. Dolayısıyla bir karton, bir kağıttan çok daha fazla yük taşıyabileceği için ondan çok daha dayanıklıdır. Mukavvalar ise 600 gr ve üzeri gramaja sahip olan karton türleri olarak tanımlanır.
Kalınlık
Karton levhanın iki yüzeyi arasındaki mesafedir ve milimetrenin binde biri cinsinden ölçülerek hesaplanır. “μm” sembolünü gördüğünüz yerlerde kalınlıktan bahsedildiğini anlayabilirsiniz. Örneğin, çoğu karton ambalajda kullanılan malzemenin kalınlığı 300 ila 800 μm arasındadır.
Parlaklık
Karton kutu için parlaklık, 457 nm (nm = nanometre) dalga boyunda bir ışığın yüzdesi olarak ifade edilir. Çeşitli vernikleme yöntemleriyle parlaklık artırılabilir.
Sertlik
Sertlik, kartonun en önemli özelliklerinden biri. Kartonun sert olması gerekliliği, mağaza rafından tüketiciye sevkiyata kadar tüm zincir boyunca beklenir. Sertlik özelliği olmadan karton, paket içeriğini korumak olan birincil işlevini yerine getiremez.
Pürüzlülük
Karton yüzeyinin ne kadar pürüzsüz olduğunu anlatır. Tatmin edici baskı ve vernikleme sonuçları elde etmek açısından kartonun yüzeyinin pürüzsüz olması mühimdir.
Opaklık
Opaklık, karton levhanın arkasında yatan nesneyi gizleme kapasitesine verilen ölçüdür ve yüzde cinsinden ifade edilir. Kartonun opaklık yüzdesi ne kadar yüksekse, şeffaflığı o kadar düşük demektir. Örneğin, %100 opaklık seviyesine sahip bir karton levhanın içini görmek imkansızdır. Opaklık derecesi, ışığın karton kutu tarafından ne kadar iyi dağıldığına ve emildiğine bağlıdır.