XML Nedir? E-Ticaret Siteleri için Neden Önemlidir?
E-ticaretle uğraşanların yakından tanıdığı XML, dijital dünyanın içinde yer alan terimlerden sadece biri. Sanal pazarlardaki mağazanızın ürün listeleme fonksiyonlarını rahatlıkla gerçekleştirmek ve ürün bilgilerini kolayca girmek, transfer etmek ve daha pek çok iş için kullanabileceğiniz XML nedir, gelin hep birlikte öğrenelim. Zira bu yazımızda, XML dosyası nedir ve nasıl kullanılır, sorularının cevabını vermeyi amaçlıyoruz. Okumaya devam ederek XML uzantılı belgeler hakkında kapsamlı bilgiler edinebilir, dijital dünyada kendinize olan güveninizi bir adım ileriye taşıyabilirsiniz.
XML Dosyası Nedir? Avantajları Nelerdir?
W3C, yani World Wide Web Consortium tarafından geliştirilen bir veri iletişim standardı olan XML dosyası, internet tabanlı veri alışverişini gerçekleştirmeyi mümkün kılar. Platformlar arasındaki iletişimi, bir standart altında toplayan XML için bir işaretleme dili demek mümkün. Extensible Markup Language İngilizce ibaresinin kısaltması olan XML, Türkçede “Genişletilebilir İşaretleme Dili” olarak pekala kullanılabilir. Ancak her terim gibi bunun da kısaltması pek çok dile XML olarak yerleşmiş bile. XML entegrasyonu sayesinde verilerinizi bir platformdan başka bir platforma kısa sürede ve zahmetsizce taşımanız mümkün. Aşağıdaki listede XML entegrasyonunun avantajlarını görebilirsiniz.
- Veri alışverişini hızlandırır.
- Esnek internet uygulamalarının geliştirilmesine yardımcı olur.
- Açık standartları vardır.
- Değişen verilerin güncellenmesini sağlar.
- Verilerin bir platformdan başka bir platforma aktarılmasını kolaylaştırır. Bu sebeple birden fazla sanal pazardaki mağazası bulunan işletmeler, XML entegrasyonuna büyük önem verir.
- Yeni internet dilleri oluşturmak için kullanılır. Bu şekilde oluşturulmuş dillere verilebilecek örnekler arasında WSDL, XHTML, RSS, WAP ve WML, SMIL, RF ve OWL yer alır.
- Hem verileri tanımlamak için geliştirilmiş bir teknoloji hem de bir dildir.
XML Dosyası Nasıl Açılır?
Tüm bu bilgilerin ardından en çok merak edilen XML dosyası nasıl açılır, sorusunun cevabını vermeye başlayabiliriz. Örneğin e-ticaret sitenizde, tedarikçinizden aldığınız XML dosyasını açmak istiyorsunuz ama nasıl yapacağınızdan emin olamıyorsunuz. Biz de sizin için bir XML dosyası oluşturma işleminin adımlarını aşağıda listeledik. Buyurun!
- Açmak istediğiniz dosyaya sağ tıklayın.
- Açılan pencerede Birlikte Aç seçeneği üzerinden Not Defterini bulun ve tıklayın.
- Eğer MacOS kullanıyorsanız Not Defteri yerine TextEdit’e tıklayın.
- XML dosyasının açılma hızı, dosya boyutuna bağlı olarak değişecektir.
- Dosyaları hep bu uygulama üzerinden açmak isterseniz işlemi, “Varsayılan” şeklinde kaydedebilirsiniz.
- İşte bu kadar basit!
XML Nerelerde Kullanılır?
XML e-ticaret entegrasyonları, pek çok farklı alanda kullanılmaya uygun olarak hazırlanmıştır. Çoğumuz için internet dünyası, sosyal medya uygulamaları ve oyunlardan ibaret olsa da tüm bu dünyaların ardında karmaşık yapılar olduğunu bilmek gerek. Üstelik bu yapılar, sürekli olarak güncellenir, değiştirilir ve iyileştirilir. Aynı durum e-ticaret için de geçerli. Birden fazla platformda açılan sanal mağazaların birbiriyle entegre biçimde çalışması şart. Bu da ancak ve ancak veri akışının karmaşadan uzak bir yöntemle sağlanması ile mümkün. Eskiden zorlu şartlar altında yürütülen ve uzun zaman alan veri alışverişi ve transferi, XML’in ideal dünyasında zamandan ve emekten tasarruf ettirmeyi başarıyor. İnternet programcılarının ve yazılım geliştiricilerin işini epey kolaylaştıran XML teknolojisi, günümüzde pek çok farklı alanda kullanılmakta. Aslında şöyle demek daha doğru: XML, internet ortamında veri alışverişinin gerekli olduğu her alanda kullanılmakta. Bunlardan ilk akla gelenler ise şöyle:
- Finansal verilerin toplanması
- Veri tabanı aktarımı
- Belgelerin düzenlenmesi
- Bilimsel belgelerin saklanması
- Web sitelerindeki site haritalarının oluşturulması
- Yazılım paketlerindeki bağımlılıkların oluşturulması
İşte, XML entegrasyonlu e-ticaret platformları ve uygulamaları, tüm bu işlemleri kolayca halledebilir.
XML – HTML Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?
XML HTML arasındaki anahtar farklılıklara yer verdiğimiz bu bölümde, bu iki dilin hangi alanlarda birbirinden ayrıştığını açıkça görebilirsiniz.
- Etiket: HTML dünyasında önceden belirlenmiş etiketler vardır. Başlık, paragraf, tablo, sıralı liste, sıralanmamış liste, kalın harf, italik ve daha pek çok önceden belirlenmiş etiketler bu dilin iskeletini oluşturur. Diğer yandan XML’de, programcıları kendi etiketlerini yaratabilir.
- Amaç: HTML’in amacı veriyi göstermeye odaklanırken XML ise veriyi bir yerden başka bir yere en basit ve zahmetsiz biçimde transfer etmeye odaklanır.
- Büyük – Küçük Harf Kullanımı: HTML’de büyük ya da küçük harf kullanmanızın herhangi bir önemi yoktur. Ancak XML teknolojisi, büyük – küçük harfe duyarlı olarak geliştirilmiştir. Dolayısıyla XML’de neyi nasıl yazdığınıza dikkat etmelisiniz.
- Etiket Kapama: HTML dilinde belli etiketleri kapatmak gerekirken bazılarını kapatmanıza gerek yoktur. Ancak XML’de açılan her bir etiket, mutlaka kapatılmalıdır.
- Kullanım Odağı: HTML, web sitelerindeki sayfaların yapısını CSS stil sayfası ile birlikte geliştirmeye destek verir. Öte yandan XML, birden fazla platform arasında veri aktarımını mümkün kılar. Bu iki dil arasındaki en temel farklardan biri budur.
- Hatalar: Eğer HTML dosyasında birkaç hata varsa HTML tarayıcısı, belgeyi yine de açar. Ancak bu durum XML’de yaşandığında dosyaları açmanız imkansızlaşır.
- Dosya Uzantısı: HTML dosyalarının uzantısı .html veya .htm olurken XML dosyaları .xml olarak görünür.
- Aralık: Aralık, sekme ve yeni satır tuşlarının meydana getirdiği beyaz boşluk alanı, XML’de korunurken HTML’de yaratılan birden fazla beyaz boşluk alanı, tek alan indirilir.
Tüm bu bilgiler ışığında siz de XML dosyaları oluşturarak ya da tedarikçinizden XML veri dosyasını talep ederek, mağaza verilerinizi bir platformdan başka bir platforma başarıyla aktarabilirsiniz. Haydi, sanal pazaryerlerinde satışlarınızı artırmaya kaldığınız yerden devam edin