C2C Nedir? Nasıl Yapılır?
Customer to Customer olarak tanımlanan C2C iş modeli, B2B ve B2C ile birlikte e-ticaret dünyasındaki yerini alıyor. Dünyada ve Türkiye’de pek çok farklı şekillerde örnekleri bulunan bu iş modeli, bu yazının ana konusu. C2C nedir, nasıl yapılır? Kimler C2C yapmak için uygundur? C2C pazaryerinin avantajları nelerdir? Ülkemizden ve dünyadan C2C iş modeline verilebilecek örnekler kimlerdir? Tüm bu soruların yanıtını burada bulabilirsiniz. Yazının devamını okuyarak konu hakkında kapsamlı bilgi edinebilir, C2C iş modelini uygulayan marka ve işletmelerin isimlerini öğrenebilirsiniz.
Detaylarıyla C2C İş Modeli
C2C e-ticaret nedir, diye sorduğunuzda yanıt şu şekilde olmalı: C2C, tüketiciden tüketiciye satış yapan e-ticaret işletmeleridir. Bu modelde tarafların ikisi de gerçek kişilerden oluşmakta. Ürünler ise genelde sanal pazaryerlerinde listelenip satışa çıkar. Bir tüketicinin satışa sunduğu ürünü, bir başka tüketicinin satın aldığı iş modeli, C2C olarak tanımlanır. Burada, C2C’nin B2C ve B2B ile benzerliğinin ortaya çıktığı yer, platform komisyonları noktasındadır. Satıcıların, ürünleri listelediği sanal pazaryerleri, her ürün satışından ve belli oranlarda komisyon alır. Bu komisyonlar ürünlerin kategorisine göre değişkenlik gösterebilir. Yani burada, sanal pazaryerleri, satıcıyla alıcıyı buluşturan bir dijital aracı konumundadır.
“C2C iş modeli nedir“in cevabını verdiğimize göre sırada bu işin avantajlarını sıralamak var. Gelin, C2C avantajları nelermiş, hep birlikte öğrenelim.
C2C Avantajları
C2C satış, pek çok avantajı da beraberinde getirmekte. Bunlar ise:
- C2C e-ticaret satış modelinde satıcılar tüketiciler olduğu için, satılan ürün çeşitliliği de bir hayli fazla olabilir.
- Satışa sunulan ürünler genellikle stoksuz olduğu için satıcı açısından risk minimize edilmiştir.
- Satılan mallar ya ikinci el ya da el emeği olduğu için alıcısı her daim mevcuttur.
- Diğer iş modellerine kıyasla C2C’deki ürün fiyatları çok daha caziptir.
- Sadece sanal pazaryerleri değil, kişisel e-ticaret siteleri üzerinden de C2C satış gerçekleştirilebilir.
- Şirket kurma, dükkan kirası, personel gideri, enerji harcamaları gibi masraflar C2C iş modelinde yoktur.
Ülkemizden ve Dünyadan Başarılı C2C Örnekleri
Gerek ülkemizde gerekse dünyada çok başarılı C2C örnekleri görmek mümkün. Örneğin Türkiye’de C2C dendiğinde akla ilk gelenler arasında Sahibinden var. Sahibinden.com, insanların arabalarını ya da evlerini satışa çıkardıkları bir C2C ilan sitesi. Burada kişiler artık kullanmak istemedikleri veya başka sebeplerle satışa çıkardıkları araçlarını listeliyor. Ayrıca sadece araç da değil konut da Sahibinden’de satışa çıkan mülkler arasında. Bakıldığı her iki tarafın da gerçek kişilerden oluştuğu Sahibinden’den sonra ikinci sırada Letgo var. C2C modelinin uygulandığı en güzel örneklerden bir diğeri olan Letgo, insanların farklı nedenlerle satışa çıkardığı ürünlerin listelendiği bir C2C e-ticaret platformu. Burada piyanonda şorta, akıllı telefonlardan kulaklıklara, çantalardan bardaklara aklınıza gelebilecek her ürün mevcut.
Hatta C2C’d açık artırma usulü satış bile yapılabiliyor. Örneğin Gittigidiyor ilk çıktığı zamanlarda C2C iş modelini açık artırma usulü gerçekleştiriyordu. İnsanlar, kullanmadıkları eşyalarını gittigidiyor.com üzerinde listeleyerek başkalarına satıyorlardı. Burada her ürün için bir fiyat belirleniyor ve bunun üzerinden de fiyat teklifi yapılıyordu. Açık artırma yoluna giden alıcılardan en yüksek fiyat veren, süre dolduğunda ürünü satın alıyordu. Gittigidiyor’da şu anda bu satış şekli olmasa da başka sitelerde örnekleri mevcut. Örneğin dünyaca ünlü Alibaba, açık artırma C2C modelinin hala uygulandığı bir e-ticaret sitesi. Diyelim ki Alibaba.com’dan bir ürün satın almak istiyorsunuz. Burada listelenen her ürünün belli bir alt miktar limiti var. Yani belli bir adedin altında ürün satışı yapılamıyor. Ürünü satın almak için satıcıyla irtibata geçerek fiyat için bir ön görüşme yapabiliyorsunuz. Diğer yandan Dolap da C2C iş modelinin Türkiye’deki güzel örnekleri arasında. İnsanların artık kullanmadıkları tekstil ve aksesuar ürünlerini satışa sundukları bu platform, her gün binlerce insanın girip çıktığı bir sanal platform halini almış durumda. Kısacası bunun gibi pek çok farklı uygulama C2C e-ticaret sitesi kurmak için aklınızda bulunması gerekenlerden.
B2C vs C2C
C2C iş modelinin ne olduğu ve nasıl çalıştığına ayırdığımız bu yazıyı, işletmeden tüketiciye ve tüketiciden tüketiciye modellerinin arasındaki farkları anlatarak sonlandırıyoruz. Okumaya devam ederek işletmeden tüketiciye olarak tanımlanan B2C ve C2C iş modellerinin hangi noktalarda ayrıştığını daha yakından görebilirsiniz.
- B2C’de alışveriş işletmeler ile tüketiciler arasında olurken C2C’de ticaret tamamen tüketiciler arasındadır.
- B2C’deki güven ortamı C2C’ye kıyasla daha oturmuştur.
- C2C’deki ödeme yöntemleri ile B2C’deki ödeme yöntemleri farklılık gösterebilir.
- B2C’de satışa sunulan ürünler, bir tedarikçi tarafından temin edilebilirken C2C’de böyle bir durum söz konusu değildir.