morpack-blog

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

İngilizce bir terim olan dropshipping, e-ticaret dünyasıyla hayatımıza giren ifadelerden yalnızca biri. Stoksuz satış olarak da bilinen bu satış yöntemi, hem küresel anlamda hem de ülkemizde pek çok işletme ve marka tarafından tercih ediliyor. Biz de bu yazımızı dropshipping nedir, sorusunu detaylı biçimde cevaplamaya ayırdık. “Dropshipping nedir” ile beraber stoksuz satış nasıl yapılır, yapmak için neler gereklidir, Türkiye’deki dropshipping tedarikçileri kimlerdir sorularının yanıtını da öğreneceksiniz. Okumaya devam edin ve konuyla ilgili tüm soru işaretlerinizi silmeye başlayın!

Stoksuz Satış – Dropshipping Nedir?

Türkçesinden de kolayca anlaşılabileceği üzere dropshipping, satışı yapılan malların depolanmadığı satış modeline verilen ad. Dropshipping teriminin kelime anlamına bakacak olursak o da doğrudan gönderim demek olduğu için bu iş modelinde satıcı, sattığı ürünlerin stoklarını tutmuyor ya da onları depolamıyor. Dolayısıyla araya, bu işi onun için yapan bir başka taraf giriyor: Tedarikçi. Görüldüğü üzere dropshipping nedir nasıl yapılır, sorusunun cevabı burada gizli. Dropshipping iş modelinde alıcı, satıcı ve tedarikçi olmak üzere üç taraf var ve satış süreci bu üç tarafın koordine olmasıyla işliyor. Satıcı, ürünlerini bir e-ticaret platformu üzerinde listeliyor. Sipariş geldikçe tedarikçi ürünleri depodan alıp müşteriye yolluyor. Satış süreci tamamlandığında ise satıştan elde edilen gelir, satıcı ve tedarikçinin anlaştığı şeklide ikisi arasında pay ediliyor. Dropshipping’deki tedarikçinin arada olmadığı iş modeli ise B2C. Burada satıcı da tedarikçi de aynı taraf. B2C’nin detaylı anlamı ve nasıl işlediği hakkındaki merakınızı ise B2C Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Peki, dropshipping avantajları neler? Bu konuda pek çok unsur sıralayabiliriz. Aşağıdaki listeden stoksuz satışın, işletmenize ne gibi faydalar sağlayabileceği hakkında fikir edinmeniz mümkün.

  • Ürün depolama süreci olmadığı için evden çalışmaya son derece uygun bir iş modelidir.
  • Stok maliyeti ya da stok durumu gibi süreçler, dropshipping’de satıcının sorumluluğunda değildir.
  • Bu iş modeline başlamak için çok büyük sermaye gerekmediği için olası kötü senaryolarda zarar çok büyük olmayacaktır.
  • Farklı sektörlerden çok sayıda tedarikçi bu iş modelinde bir arada çalışabilir.
  • Üretim, depolama, paketleme, personel gideri, dükkan kirası gibi masrafların hiçbiri dropshipping iş modelinde yoktur.
  • Dolayısıyla en büyük avantajlarından biri düşük maliyetli olmasıdır.
  • Satıcının herhangi bir kargo anlaşması yapmasına gerek kalmaz zira gönderim süreçleri tedarikçinin iş listesindendir.
  • Ürün çeşitliliğini artırmak kolaydır. Bu sayede çok farklı beklentilerden müşterilere kolaylıkla ulaşılabilir.

Evet, tüm bu avantajlar dropshipping iş modelinin artıları arasında. Peki, stoksuz satışın hiç mi dezavantajı yok, dediğinizi duyar gibiyiz. O halde sizi çok bekletmeden dropshipping dezavantajlarına değinelim.

  • Her ne kadar ürün gönderimi satıcı tarafından yapılmasa da bu aşamada yapılan hatalardan satıcı da olumsuz etkilenebilir.
  • Ürünler bir pazaryeri ya da e-ticaret platformu üzerinden satıldığı için bu platformların aldığı komisyonlar, satıcının karını düşürecektir.
  • Diğer iş modellerine kıyasla rahat bir sürece sahip olduğu için pek çok işletme bu modeli denemek ister. Dolayısıyla rekabet sıkı, rakip sayısı çoktur.
  • Ayrıca sadece dropshipping yapanlarla değil, B2B ve B2C gibi diğer iç modellerindeki satıcılarla da rekabet edilir.
  • Dolayısıyla rekabet edebilmek için fiyatları sık sık indirmek gerekebilir. Bu da kar marjını düşürecektir.
  • Müşteri ile temasta olan taraf her zaman satıcı olduğu için müşteriden gelen şikayetleri daima satıcı dinler.
  • Satıcının satıştaki ürünleri, aslında tedarikçinin bilgisi dahilinde olan ürünler olduğu için satıcının teknik destek sağlaması zorlaşır.
  • Envanter yönetimi için tedarikçinin stoklarını sürekli kontrol ederek güncellemek gerekir.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Tüm bu bilgilerin ardından sırada dropshipping nasıl yapılır, sorusunun yanıtını vermek var. Stoksuz satış yapmak için öncelikle bir e-ticaret sitenizin olması gerekiyor. Zira bu iş modeli ya kendinize ait bir e-ticaret sitesi ya da sanal pazaryerleri üzerinden gerçekleştiriliyor. Hatta her ikisini birlikte yürütmeniz de mümkün. Satışlarınızı hem kendi web siteniz üzerinden hem de bir sanal pazar üzerinden devam ettirmek elinizde. Böylece daha fazla kanaldan daha çok kişiye ulaşarak satışlarınızı artırma ihtimaliniz de var. Konuya dönecek olursak hangi kanal ya da kanallar üzerinden satışı gerçekleştireceğinize karar verdikten sonra tedarikçi ile anlaştığınız doğrultuda ürünleri listelemek için hazırsınız.

Bu aşamada hayatınıza XML giriyor. XML, en basit anlatımıyla e-ticaret yapan işletmeler ile platform sağlayıcılar arasındaki işaretleme dilidir. Kapsamlı anlatım için XML Nedir? konulu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Bu işaretleme dili sayesinde ürün bilgilerini tek tek girmenize gerek kalmıyor ve ürün yükleme süreciniz çok daha kısa sürede tamamlanıyor. Dolayısıyla ürün listeleme aşamasında tedarikçinizden XML verisini mutlaka alın. Zira siz verileri sisteme girdikten sonra ürünler listelenir ve satışa başlayabilirsiniz. Bundan sonrası sizin pazarlama gücünüze kalmış.

Türkiye’de Dropshipping Tedarikçileri

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere dropshipping iş modelini birkaç adımda kolaylıkla gerçekleştirmeniz mümkün. İster kendi e-ticaret siteniz ister sanal pazar platformları isterseniz de her ikisini birleştirerek satışlara başlayabilirsiniz. Eğer sanal pazarların gücünden yararlanarak dropshipping yapacaksanız platformların aldığı komisyonların kar marjınızı etkileyeceğini de aklınızın bir köşesinde bulundurun. Bu hatırlatmayı da yaptıktan sonra Türkiye’de dropshipping tedarikçilerinin en büyüklerine bir göz atalım.

n11 Dropshipping

2012’den beri e-ticaret sektöründeki varlığını sürdüren açıkpazar platformu n11.com, Türkiye’nin en hareketli sanal pazarlarından biri. Her gün milyonlarca ziyaretçinin girip çıktığı n11.com’da siz de bir mağaza açarak platformun lojistik ve diğer imkanlarından yararlanabilirsiniz. Üstelik burası, e-ticarete yeni başlayanlar için de ideal; zira şirket kurulum sürecinde de destek veriyor. Birkaç kolay adımda n11.com’da mağaza açarak satışlara hemen başlamanız mümkün.

Trendyol Dropshipping

Kısa sürede gelişerek e-ticaret sektöründe büyük başarılara imza atan Trendyol da dropshipping iş modeline imkan veren sanal platformlardan. Üstelik burada şirket olmanıza da gerek. Şirket kurmadan Trendyol üzerinden stoksuz satış yapmak için, platforma vergiden muaf olduğunuzu gösteren bir belgeyi ibraz etmeniz yeterli. Tüm bunlara ek olarak Trendyol’daki yüksek komisyon oranlarını da unutmamak gerek.

Gittigidiyor Dropshipping

Dünyanın en önemli e-ticaret markalarından biri olan eBay çatısı altındaki Gittigidiyor, Türkiye’deki en eskilerden. Dolayısıyla da dropshipping yapmak için oldukça avantajlı. Zira bu platformda mağaza açılışını ücretsiz olarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Güvenilirlik endeksi de son derece yüksek olan Gittigidiyor’da kısa sürede mağaza açarak stoksuz satış yapmanız mümkün.

Hepsiburada Dropshipping

Hepsiburada da diğer sanal pazarlar gibi mağaza açılışında kolaylık sağlıyor. Ancak Hepsiburada, satıcılara sunduğu şartlar ve onlardan istediği belgeler nedeniyle dropshipping tedarikçisi olarak tercih edilmekte biraz sonlara düşüyor. Tüm bunlara ek olarak Hepsiburada, kendisi tedarikçilerle anlaşıp stoksuz satış yaptığı için aslında satıcılarla doğrudan rakip konumunda. Burada, dropshipping konusunda Hepsiburada’da avantajlı olan taraf tedarikçiler oluyor. Eğer siz de tedarikçi bir işletmeyseniz Hepsiburada ile anlaşarak dropshipping iş modelinin taraflarından biri olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir