morpack-blog

E-ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret Nasıl Yapılır?

Son birkaç yılın en popüler sektörleri arasında yer alan e-ticaret, internetten satış yapmak isteyen herkesin girmek istediği bir alan. Evden çalışma modelinin yaygınlaşmasıyla artık market alışverişlerimizi bile eve teslim ettirebiliyoruz. Hal böyleyken “Evden ne yapsam para kazanırım?” sorusunu kendine soranlarımız bir hayli fazladır. O zaman e-ticaret nasıl yapılır, internetten satış iş modelinin incelikleri ve avantajları nelerdir, tüm bu soruların cevabını detaylıca verelim istedik. Yazımızın devamını okuyarak elektronik ticaret hakkında merak ettiklerinizi öğrenme fırsatı bulabilirsiniz.

E-ticaret Nedir?

İnternetten nasıl satış yapılır, sorusunun yanıtını vermeden önce e-ticaret nedir, konusunu açmakta fayda var. Elektronik ticaret teriminin kısaltılmış hali olan e-ticaret, ürün ve hizmetlerin hedef kitleye internet ortamında sunulduğu bir ticaret modelidir demek doğru olacaktır. Dolayısıyla bu ürün ve hizmetlerle ilgili teşhir, satış, dağıtım, reklam ve pazarlama süreçlerinin her biri de dijital dünyada gerçekleşiyor. Aslında e-ticaret için kısaca, geleneksel ticaretin internet ya da mobil platformlarda sunulması desek hiç de yanlış olmaz.

Tabi tüm bu süreçlerde, aynı fiziksel ticaret gibi bazı mevzuat ve kurallar geçerli. Mevzuatlar, e-ticaretle ilgili yürürlükte olan yasa, yönetmelikleri bütününü ifade ediyor ve ülke genelinde veya sınır ötesi e-ticaret için devletin uyguladığı esas ve usulleri içeriyor. Bir milletin huzuru ve güvenliği için anayasa kuralları nasıl önemliyse e-ticaret için bu yasa ve kurallar o kadar mühim. Örnek olması açısından aşağıda sizler için bazı en önemli e-ticaret yasalarını listeledik.

E-ticaret Mevzuatından Örnekler

8 Mart 1995 tarihli “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” ile başlayıp, 15 Şubat 2019 tarihinde geçerli olan yönetmelikte e-ticaretle ilgili 22 farklı kanun, düzenleme ve tebliğ yürürlüğe girmiş. Bunlardan birkaçına göz atacak olursak:

  • Hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceği toplam bedel de dahil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlar.
  • Sipariş ve siparişin alındığının teyidi, tarafların söz konusu beyanlara erişiminin mümkün olduğu anda gerçekleşmiş sayılır.
  • Ticari iletişimin ve bu iletişimin adına yapıldığı gerçek ya da tüzel kişinin açıkça belirlenebilir olmasını sağlayan bilgiler sunulmalıdır.
  • İndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların bu niteliği açıkça belirlenebilmeli, bunlara katılımın ve bunlardan faydalanmanın şartlarına kolayca ulaşılabilmeli ve bu şartlar açık ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılır olmalıdır.
  • Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilir.
  • Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilir.
  • Hizmet sağlayıcı ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlüdür.
  • Bu kanun çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumludur.

Görüldüğü üzere e-ticaret mevzuatında belirtilen bu esaslar tüm tarafların güvenliği ve huzuru açısından açık ve net biçimde yazılmıştır. Dolayısıyla elektronik ortamda ticaret yapmak isteyenler de kendilerinin ve müşterilerinin refahı için bu yasa ve yükümlülüklere uymak durumunda.

E-ticaret mevzuatından kısaca bahsettikten sonra sırada bu iş modelinin nasıl icra edildiği konusu var.

Nasıl E-ticaret Yapılır?

Ben işimi online’a taşımak istiyorum, diyenler öncelikle iş süreçlerinin incelikleri hakkında bilgi sahibi olmalı. Aksi halde belli yerlerde takılı kalıp bekledikleri hızı ve kazancı göremeyebilirler. Dolayısıyla nasıl e-ticaret yapılır, sorusunun yanıtını güzelce öğrenmek, sizi bu sektöre atılma yolculuğunda avantajlı konuma getirecektir. Bakalım, e-ticaret yapmak için gerekenler nelermiş.

Tüzel Kişilik Olmanız Şart!

Sonuçta ticaret yapıyoruz, şahıs olmaktan ziyade tüzel bir kişilik olmamız şart. E-ticarete atılmak için gereken ilk şart, tabi ki şirket sahibi olmak. Yani siz Ali ya da Ayşe olarak internette satış yapamıyorsunuz. Bunun için belli bir ticari unvanınızın olması gerekiyor. Ancak ve ancak böylece faturalandırma işlemlerini yapabilirsiniz. Ayrıca vergi mükellefi olmanın ve sanal POS kullanmanın yolu da tüzel kişi olmaktan geçiyor; bunu da unutmamak gerek. Eğer şimdilik küçük bir başlangıç yapmayı düşünüyorsanız, şahıs şirketi kurarak ilk adımı atabilirsiniz. Satışlarınızı artırıp büyümeye başladıkça limited şirket adına geçebilirsiniz.

Belli Bir Sermayeniz Olsun

Ana para, her işte olduğu gibi e-ticaret yapmak için de son derece kritik. Ancak şanslısınız ki bu sektöre girmek için milyon dolarlara ihtiyacınız olmayacak. Sunucu ve alan adı giderleri, şirket kurulumu, aylık vergiler, (varsa) ofis kirası ve ofis giderleri, (varsa) çalışanların maaşları ve sigortaları, yazılım masrafları gibi birkaç gider, karşılamanız gerekenler arasında. Bunların bazılarını her ay ödemeniz gerektiğini düşünürsek, belli bir miktar sermayeyle işe başlamak, elinizi kolaylaştıracaktır.

Benzersiz Bir Marka Adı Bulun

online ticaret nasıl yapılır

Marka adınız, sizin kurumsal imajınız. Dolayısıyla güçlü bir marka adı, sizi hem profesyonel gösterecek hem de ilgi çekecektir. Üstelik, istatistikler gösteriyor ki akılda kalıcı ve özgün marka adına sahip olan işletmelerin müşterileri, onları kolayca hatırlayabiliyor ve her defasında onlara geri dönerek sadık müşteri olma yolunda ilerliyor. Ancak unutmayın, marka adınızı seçerken sosyal mecralardaki rakiplerinizi de kontrol etmeniz gerekiyor ki karışma ihtimali ortadan kalksın.

İlgi Çekici Bir Logo Tasarlayın/Tasarlatın

Marka adınızın akılda kalıcı olması bir yana, görsel katkıda son derece önemli. Logonuzun ilgi çekici olması sizi profesyonel gösteren bir diğer unsur. Bunu yaparken şunlara dikkat etmekte fayda var:

  • Logonuzun markanız ve markanızın yapacağı iş hakkında bilgi vermeli.
  • Logo tasarımı esnasında kullanmanız gereken renk sayısı üçü geçmemeli.
  • Kullanılacak slogan ya da marka ismi okunaklı olmalı.
  • Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop gibi profesyonel araçların kullanımına özen gösterilmeli.

Kategorinizi Belirleyin

İnternetten ticaret nasıl yapılır, konusunu incelerken online olarak ne satmak istediğinize de karar vermelisiniz. Örneğin, niş ürünler e-ticaret pazarında yer alan ürünlerin arasında özel bir ürünü ifade eder. Bu ürünler küçük bir kitleye hitap etse de iyi reklam ve pazarlama çalışmalarıyla sektörde önemli ürünler haline pekala gelebilir. Eğer siz de niş ürünler satan bir e-ticaret firması olursanız, rakiplerinizin sayısı diğer kategorideki işletmelere kıyasla daha az olacaktır. Bu da size fiyat avantajı sağlar. Aynı zamanda pazarlama çalışmalarının maliyeti de azalacak böylece giderleriniz düşecektir.

Reklam ve Pazarlama Araçları Kullanın

Diyelim ki şirketinizi kurdunuz, satış yapacağınız kategoriyi de belirlediniz ve satışlara başladınız. Peki, markanız ve dolayısıyla ürünleriniz diğerleri arasından nasıl öne çıkacak? Bunun için güçlü ve iyi planlanmış bir reklam ve pazarlama stratejiniz olması şart. İşte, nasıl e-ticaret yapabilirim, diye sorduğunuzda cevaplar arasında reklam ve pazarlama faaliyetlerinin önemi bu sebeple büyük: Ürünleri öne çıkarmak ve satışları artırmak. Eğer bu işleri sizin yerinizi profesyoneller yapsın isterseniz, sizin için çalışacak pek çok dijital reklam ve SEO ajansı bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir