morpack-blog

Gıda Paketleme Sektöründeki Son Trendler

Gıda Paketleme Sektöründeki Son Trendler

Gıda paketleme sadece ülkemizde değil, tüm dünyada hızla değişen sektörler arasında yer alıyor. Özellikle e-ticaretin son 10 yılda hızla artması ürün paketlemesine hem üreticilerin hem tüketicilerin büyük anlamlar yüklemesine neden oluyor. Tüketiciler internetten verdikleri siparişin ellerine hasarsız ulaşmasını isterken üreticiler de ürünlerinin müşterilerine düzgün biçimde teslim edilmesini istiyor. Bu talep, pek çok farklı unsurun yanı sıra ürün ambalajlarının dayanıklılığına ve kalitesine de bağlı. Biz de bu yazımızda en güncel gıda ambalaj çeşitleri ve paketleme sektöründeki son trendleri sizin için derledik.

En Güncel Gıda Ambalaj Çeşitleri

Bu bölümde, son teknolojilerle üretilen ve günümüzde en sık kullanılan gıda ambalaj kağıdı çeşitlerine değiniyoruz. Bunlar arasında sürdürülebilir ambalaj, akıllı ambalaj, esnek ambalaj ve kişiselleştirilmiş baskı kullanımı yer alıyor. Birçoğumuzun bildiği gibi gıda sektöründe tercih edilen ambalajların amacı hem ürünü hem de o ürünün raf ömrünü korumak, ürün hakkında bilgi vermek ve ürünün lojistiğini kolaylaştırmak. Gelin, şimdi en güncel ambalaj çeşitlerine biraz daha yakından bakalım.

Sürdürülebilir Ambalaj

Adından da anlaşılabileceği üzere sürdürülebilir ambalajlar, doğaya en az zarar verecek şekilde üretilen paketleme ürünleri olarak açıklanıyor. Kullan-at ürünlerin azaltılması amacıyla geliştirilen geri dönüştürülebilir ham maddeler sayesinde sürdürülebilir ambalaj çeşitleri markalar tarafından tercih ediliyor. Çevrenin ve içinde yaşayan canlıların geleceğini düşünen her firma, küresel kaynakların korunmasını ve enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını ciddi anlamda önemsiyor. Böylece tüm iş süreçleri boyunca sürdürülebilir ambalajlar kullanan şirketler hem masraflarını azaltıyor hem de doğa dostu bir çalışma prensibi geliştirerek sektöre örnek oluyor.

Akıllı Ambalaj

Akıllı ambalaj, paketlenmiş gıdanın ve etrafındaki çevrenin şartlarını izleyen madde ve materyaller olarak tanımlanmakta. Ayrıca bu ambalajlar, gıdaların taşınması ya da depolanması esnasında gıdanın kalitesi hakkında bilgi vermek için onun şartlarını takip eden bir sisteme de sahip. Bir ambalajın akıllı hale gelebilmesi için paketlemenin iç ya da dış kısmına veya ambalajın üzerine bir etiket eklenmesi gerekiyor. Hatta QR kodlar da akıllı ambalajların üzerinde bulunabilen araçlardan. Tüketici, kendi akıllı cihazını kullanarak akıllı ambalajın üzerindeki araç vasıtasıyla ürün hakkında bilgiye ulaşabilir. Ürün ne kadar taze? Son kullanma tarihi nedir? Raf ömrü ne kadardır? Aroması nedir? pH değeri nedir? Fermantasyon bilgileri nelerdir? Sağlık standartlarına uyumlu mudur? Tüm bu detayları akıllı ambalajlar sayesinde birkaç saniyede öğrenebilirsiniz.

Esnek Ambalaj

Raflarda gördüğümüz zeytinyağı şişeleri, konserve kutular ya da bisküvi kutuları gibi sert olmayan paketleme ürünleri genel olarak esnek ambalaj olarak adlandırılıyor. Kısacası, içindeki ürüne göre şekil değiştirebilen esnek ambalajlar güden güne büyüyen bir sektör. Bu büyümenin başlıca nedenleri arasında esnek ambalajların imalatında daha az petrol türevleri kullanılması, maliyetlerinin düşük olması, daha hafif olması, rulo formatta ya da düz olarak gönderildiği için diğer çeşitlere nazaran daha az yer kaplaması, raf ömrünün uzun olması, e-ticarete uygun olması, doğa dostu olması ve gıdayla temasa uygun üretilmesi konularını saymak mümkün. Eğer birkaç örnek verecek olursak; tekrar kapatılabilir kilitli paketler, körüklü torbalar, dik duran paketler, mikrodalgaya girebilen torbalar ve vakumlu torbalar sıralanabilir.

Tüm bunların yanı sıra esnek ambalajın tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında bu ambalajların üretiminde kullanılan çok katmanlı bariyer malzemeler gösterilebilir. Zira bu malzemeler sayesinde gıda israfı, malzeme israfı ve enerji israfı büyük ölçüde azaltılabiliyor.

Kısacası, esnek ambalajın avantajlarını sayacak olursak:

  • Esnek ambalajlar, kaliteli grafiklere izin veren bir baskı alanına sahiptir. Dolayısıyla markanızın görünür yüzünü genişletir.
  • Esnek ambalajlar pek çok farklı şekil ve boyutta üretilebilir. Böylece pek çok farklı ürün çeşidini saklamak için kullanabilirsiniz.
  • Esnek ambalajın yüksek bariyerli film malzemesi ve hava geçirmez mühürleri sayesinde ürünlerin raf ömrünü uzatan bir yapısı vardır. Yiyecek çok daha uzun süre taze kalabilir.
  • Esnek ambalajlar tüketicinin kolay kullanımına çok daha fazla hizmet eder.
  • Esnek ambalajlar son teknolojiler kullanılarak imal edildiği için diğer ambalaj çeşitlerine nazaran daha ekolojiktir.

Kişiselleştirilmiş Baskı Kullanımı

Geçmişten bugüne ambalaj tasarımlarına dikkat edecek olursanız, şimdiki paketleme türlerinin tüketiciye çok daha fazla hitap ettiğini görebilirsiniz. Ambalajların üzerindeki logolar, ürün isimleri ve görseller hem kurumsal anlamda markalara hem de tüketicinin dikkatine göre düzenleniyor. Şirketler, ürünlerinin üzerine isimlerini yazarak bunları tüketicinin gözünde daha cezbedici hale getirmek için ellerinden geleni yapmakta. Böylece firmalar hem son kullanıcıyla daha sıkı bir bağ kurabiliyor hem de piyasaya hükmetme şansı elde ediyor.

Ambalajlarda kişiselleştirilmiş baskılar kullanmanın faydaları arasında en çok öne çıkan başlıklar:

  • Logolu kutu çeşitleri markanın imajını ve bilinirliğini artırıyor.
  • Ürünün kullanılabilirliği hakkında bilgi veriyor.
  • Müşteri ile ürün arasında bağ kuruyor.
  • Müşterinin dikkatini çekiyor.
  • Son kullanıcının kendini özel hissetmesini sağlıyor.
  • Ürünün albenisini artırarak satış oranlarını yükseltiyor.

Gıda Ambalajında Son Yenilik: Nanoteknoloji

Üretimin her alanında uygulanmaya başlanan nanoteknoloji, gıda ambalajlarında da kendini gösteriyor. Bu terimin anlamına bakacak olursak, “nano” fiziksel bir büyüklüğün milyarda biri olarak tanımlanmakta. Bunu anlamlandırmak için şöyle çarpıcı bir örnek vermek yerinde olacaktır: İnsan saç telinin çapı 50.000 nanometre. Buradan da açıkça görüldüğü üzere son derece minik bir ölçekten bahsettiğimizi anlayabilirsiniz. Dolayısıyla nanoteknoloji de gözle görülemeyecek kadar küçük boyutlarda yapılan teknolojik çalışmaların tümünü kapsıyor. Günümüzde işlevsel moleküler ölçekteki bir mühendislik dalı olarak kabul edilen bu teknoloji ambalaj üretiminde de kullanılmakta. Nanoteknoloji kullanılarak üretilen ambalajlarda, eskiden paket içine sızabilen istenmeyen gazlar, bu sistemle paketin dışında kalıyor. Böylece hem paketin esnekliği korunuyor hem de ürünler çok daha fazla süre taze kalarak raf ömrünü uzatıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir