morpack-blog

Karton Kutudan Neler Yapılır?

Karton Kutudan Neler Yapılır?

Pek çok alanda karşımıza çıkan karton kutular, onlarla işimiz bittiğinde genelde direkt çöpe gidiyor. Halbuki çöp olan karton kutudan neler yapılır neler… Bazen bir yiyecek kolisi, bazen bir ayakkabı kutusu, bazen de bir aksesuar kutusu… Aslında tüm bu karton kutuların, hamarat ellerde ne şekillere girebileceğini hiç düşündünüz mü? Karton kutudan neler yapabiliriz, sorusuna yanıt verdiğimiz bu yazımızı okuduktan sonra en küçüğünden en büyüğüne hiçbir karton kutuyu atmaya kıyamayacaksınız.

Karton Kutudan Oyuncaklar

Öncelik tabi ki çocukların. Evinizde biriken ya da kullandıktan sonra elinizde kalan bir karton kutudan çocuklarınız için harika oyuncaklar üretebilirsiniz. Karton kutudan oyuncak yapmak hem el emeği hem de harika bir aile içi etkinlik! Gelin, 7’den 70’e tüm çocukların keyifle oynayabileceği kutudan oyuncak çeşitlerine hep birlikte göz atalım. İlk sırada langırt tahtası var.

Kutudan Langırt Tahtası

Hepimizin bildiği gibi futbol, dünyanın en çok sevilen sporları arasında yer alıyor. Bu sebepledir ki futbolun statta, sokakta, bilgisayarda hatta evde bile oynanabilen türleri mevcut. Biz de şimdi evde oynanan bir futbol çeşidi olan langırt oyununu, karton kutudan yapacağız. Ama öncelikle, bilmeyenler için langırt nasıl bir oyun onu açıklayalım. Langırt, belli bir oyun alanı içerisinde birkaç adet yatay sopa yardımıyla topu karşı kaleye atmaktan ibaret bir oyundur. Popülerliğini uzun yıllardır koruyan langırt oyununu karton kutudan yapmak içinse gerekli malzemeler şöyle:

  • Bir adet istenilen büyüklükte bir karton kutu (çok küçük olmaması önerilir.)
  • Kutunun içine yetecek miktarda plastik pipet
  • Her pipete takılacak en az iki adet mandal
  • Makas ve maket bıçağı
  • Cetvel
  • Yapıştırıcı
  • Kaplama kağıdı
  • Pinpon topu

Tüm malzemeleri topladıktan sonra yapımına geçebiliriz. Öncelikle kutuyu süsleyerek işe başlayabilirsiniz. Zira daha sonra bu kutu üzerinde delikler açarak onu bir langırt tahtasına çevireceğiz. Dilerseniz süsleme işini yaparken favori futbol takımınızın ve onun rakibinin renklerini kullanarak eğlenceyi ikiye katlamanız da mümkün. Bu adımın ardından, pipetleri yerleştirmek için karton kutunun uzun kenarlarına aynı hizada delikler açmanız gerekiyor. Bu sırada deliklerin çapının pipetlerin kalınlığına uygun olmasına dikkat etmenizde fayda var. Zira bu pipetleri ileri geri hareket ettirerek oynayacaksınız.

Sırada kutuyu bir stada dönüştürmek var. Futbol stadında bulunan kaleler bu kutuda pencereler halinde var olacak. Bunun için karton kutunun kısa kenarlarını dikdörtgen formda karşılıklı olarak keselim. Kesme işlemi için maket bıçağı kullanabilirsiniz. (Makasla kesmek oldukça zor.) Ayrıca kalelerin birbirine paralel olmasını da cetvel aracılığıyla sağlayabilirsiniz. Kesme işlemini bitirdikten sonra iç kısımları renkli bir bantla çevreleyerek hoş bir görüntü elde etmek de mümkün.

Kale açma işleminden sonra pipetleri boyayarak takımınızı belli etmelisiniz. Her iki taraf kendine bir renk seçerek pipetleri boyamalı. Bu sayede hangi takımın hangi pipeti kullanacağı belli oluyor. Boyamanın ardından pipetleri deliklerden geçirerek üzerine mandalları takabilirsiniz. Pinpon topunu da alana bıraktıktan sonra oyun başlasın!

Langırt tahtasının ardından kutudan neler yapılır, sorusuna vereceğimiz cevaplara devam ediyoruz. Sırada oyuncak akülü araba var.

Kutudan Araba

Kız ya da erkek fark etmeksizin tüm çocukların bayıldığı bir oyuncak olan akülü araba, karton kutudan yapılınca bir başka güzel! Hem oldukça pahalı olan bu oyuncak için süper ekonomik bir çözüm elde etmiş olur hem de çocuğunuzla birlikte eğlenceli bir üretim sürecine dalmış olursunuz. Büyük karton kutudan neler yapılır, konusunun en heyecanlı bölümü olan akülü araba yapımını hep beraber öğrenmeye hazır mısınız? O halde gereken malzemelerle başlayalım.

  • Bir adet büyük karton kutu
  • Makas
  • Maket bıçağı
  • Yapıştırıcı
  • Kaplama Kağıdı
  • Keçeli Kalem
  • 5 adet karton tabak
  • Tuvalet kağıdı rulosu
  • Şişe kapakları

Malzemeleri gördükten sonra kutudan oyuncak araba yapımı adımlarına başlayabiliriz. Öncelikle kutuyu, kapakları üste gelecek şekilde zemine yerleştirelim. Üç kapağı içe katlayarak sabitleyelim ve bir tanesini açıkta bırakalım. Açıkta kalan kapağı verev biçimde kenarlara tutturalım. Zira bu kısım arabanın, direksiyonun da bulunacağı ön konsolu olacak.

Daha sonra sırada direksiyon aksamını kurmak var. Bunun için öncelikle tuvalet kağıdı rulosunu verev yapıştırdığımız ön konsola sabitliyoruz. Üzerine karton tabaklardan birini yapıştırıyoruz. Böylece arabamızın direksiyonu hazır. Şimdi sırada göstergeleri yerleştirmek var. Bunun içinse farklı boyutlardaki şişe kapaklarını kullanabiliriz. Dilediğiniz yerlere şişe kapakları yapıştırarak arabanızın hız ve diğer göstergelerinin yerlerini belirleyebilirsiniz.

Son aşama süsleme. Arabanın farlarını ve ön ızgaralarını ister elinizde çizerek isterseniz de renkli kağıtlar kullanarak yapabilirsiniz. Bu konuda hayal gücünüzü kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Tekerlekler için de elinizdeki 4 adet karton tabaktan daha mükemmel bir alternatif olamaz. Tüm malzemeleri kullandığınızda karton kutudan yaptığınız bu şaheseri çocuğunuza hediye edebilirsiniz.

Kutudan Çamaşır Makinesi

Çocukların hayal gücünü geliştirmek için en güzel yollardan biri de onlarla birlikte el işi yapmak. Sıradaki oyuncağımız özellikle kız çocuklarının ilgisini çekse de erkek çocuklar da bayılacak. Evet, kartondan çamaşır makinesi yapımına hazır mısınız? Malzeme listesini aşağıda görebilirsiniz.

  • 1 adet karton kutu (ne çok küçük ne çok büyük)
  • Makas
  • Maket bıçağı
  • Tutkal tabancası
  • Şişe kapakları
  • Alüminyum folyo
  • Şeffaf kağıt
  • Kaplama kağıdı ya da boya
  • Pergel

Tüm bu malzemeleri kullanarak çocuğunuz için harika bir çamaşır makinesi yapmak üzere adımlara başlıyoruz. Öncelikle karton kutunun açık kısmının arkaya gelecek şekilde yatırın. Normalde alta bakacak kısım size doğru gelmeli. Bu kısmı güzelce bantlayarak açılmasını önleyin. Daha sonra burayı bir kaplama kağıdı ya da sprey boya yardımıyla süslemeye başlayabilirsiniz. İstediğiniz rengi verdikten sonra elinize pergeli alabilirsiniz; çamaşır makinesinin kapağını yapacağız. Pergel vasıtasıyla düzgün bir yuvarlak çizdikten sonra maket bıçağıyla kesmeye başlayabilirsiniz. Ardından kapağın da içine bir yuvarlak çizerek çamaşır makinesinin içini görebileceğiniz bir pencere açıyorsunuz. Son aşamada alüminyum folyoyu kullanarak kapağın etrafını kaplayın ve pencereye şeffaf kağıdı yapıştırın ya da zımbalayın. Bu, oyuncak çamaşır makinesine daha gerçekçi ve şık bir hava verecektir.

Bundan sonraki aşamalar işin en eğlenceli kısımları. Hatta bu adımları çocuğunuza bırakarak onun hayal gücüne de katkıda bulunabilirsiniz. Çamaşır makinesinin açma kapama düğmesi ve sıcaklık ayarlama düğmeleri için küçüklü büyüklü şişe kapakları kullanmanız mümkün. Ayrıca bazı kısımları keçeli kalemle çizerek de yapabilirsiniz. Son olarak çamaşır makinesinin kapısını daha rahat açabilmeniz için kapağın kenarına bir tutma kolu yapıştırmanızı öneririz.

Tüm bu ipuçlarını takip ederek siz de evinizde çocuğunuz için karton kutulardan harika oyuncaklar yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek konu kullanacağınız karton kutunun sağlam ve iyi durumda olması. Aksi halde el emeği oyuncağınız sadece birkaç gün dayanabilecektir. Şimdiden iyi eğlenceler!

Ayrıca karton kutu ürettirmek ya da üretimi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Karton Kutu İmalatı konulu yazımızı okumayı unutmayın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir