morpack-blog

Kendi Markasını Yaratan Küçük Girişimciler için Baskılı Ambalaj

Kendi Markasını Yaratan Küçük Girişimciler için Baskılı Ambalaj

Daha önce herhangi bir şekilde girişimcilik deneyimi olsun ya da olmasın, kendi işini kurmak isteyen herkesin takip etmesi gereken belli başlı adımlar var. Bu adımlar, nasıl bir şirket kurmak istediğinizden hangi sektörde faaliyet göstereceğinize ve hitap edeceğiniz kitlenin kimlerden oluşacağına kadar pek çok farklı konuya göre değişiklik gösterebilir. Tüm başlangıç süreçlerinden sonra bilinirliğinizi artırmak ve isminizi herkes için tanıdık bir marka haline getirmek için yararlanabileceğiniz bir araç var: Baskılı ambalajlar. Evet, kulağa son derece basit gelebilir; ancak logolu ambalaj, bir şirketin yüzü sayılır ve kullanıcıların gözünde markanızı ve kurumunuzu daha profesyonel göstermek için en iyi araçlardan biridir. Biz de bu yazıda kendi markasını yaratmak isteyen küçük girişimciler için baskılı ambalajların öneminden bahsettik. Ambalaj baskısı nedir ve hangi tekniklerle yapılır, konularıyla başlayacağımız yazımız için keyifli okumalar!

En Çok Tercih Edilen Ambalaj Baskı Teknikleri

Yeni bir iş kurmak fikri ortaya çıktıktan sonra gelişen süreçte, adımlar teker teker tamamlanır. Girişim hayata geçtiğindeyse müşterilere her gün çok defa dokunarak onlarla marka arasında sıkı bir bağ kurulur. Bu bağın devamlılığına destek olan etkenlerden biri de baskılı ambalajlar ve logolu kurumsal ürünlerdir. Peki, ambalaj baskı teknikleri nelerdir? Günümüzde kullanılan ambalaja baskı makinesi çeşitleriyle oluşturan baskılar, küçük girişiminizin büyümesini nasıl sağlar? Tüm bu soruların cevapları, ambalaj baskı yöntemleriyle başlayarak aşağıda görülebilir.

  • Serigrafi Baskı Tekniği: Serigrafi baskılar genellikle; cam, ahşap, plastik ve metal ambalajların üzerine yapılıyor. Elek baskı olarak da adlandırılan bu çeşit, çerçevelenmiş bir ipek kumaş üzerinde çalışılıyor. Elek özelliğe sahip olan ipek kumaşın, desen ve yazılar haricindeki gölgeleri kapatılıyor, ardından da boya, ipeğin üzerinde hareket ettiriliyor. Böylece boyanın istenilen zemin üzerine geçmesi sağlanıyor. Bu baskı tekniğinin diğer yöntemlere kıyasla pek çok faydası da var. Örneğin serigrafi baskıda, tek bir ambalaj için bile kalıp oluşturmak mümkün. Çoklu baskı gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ayrıca maliyeti de oldukça uygun. Zira sadece tek bir kalıp ile çok sayıda baskı yapılabiliyor. Üstelik bu baskı tekniğinde boya çeşitliliği de oldukça fazla. Serigrafi baskı tekniği ile hangi ambalajların ve çantaların üretilebileceğini merak ediyorsanız işte cevabı: Bez çantalar, bez keseler, boyama çantaları, alışveriş çantaları, plaj çantaları, büzgülü sırt çantaları, postacı çantaları.
  • IML Baskı Tekniği: Kalıp içi baskı tekniği olarak da bilinen IML baskı tekniğinde önceden basılmış bir etiketin baskıdan hemen önce kalıba yerleştirilmesiyle oluşuyor. Bu baskı tekniğinin gerçekleşebilmesi için gerekli olan malzemeler ve ürünler arasında bir plastik enjeksiyon makinesi, kalıp içi etiketlemeye uygun bir enjeksiyon kalıbı, kalıp içi etiketleme robotu, plastik ham madde ve etiket yer alıyor. Bu baskı tekniğinin de avantajları mevcut. Örneğin kalıp içi baskı tekniği, plastik ambalaj ürününün tüm yüzeylerini dekore edebilir olmasıyla ürünün satış raflarındaki farkındalığını artırıyor. Ayrıca bu baskı yönteminde herhangi ek bir işlem olmadığı için gıda sektöründe kullanıma uygun temiz ambalajlar üretilebilir. Üstelik IML baskı tekniği, çevre dostudur.
  • Flekso Baskı Tekniği: Adından da anlaşılabileceği üzere Flekso baskı tekniği, esnek baskı kalıbı kullanılarak yapılan bir baskı yöntemidir. Bu baskıda basılacak iş, kalıbın gövdesinden belli bir yükseklikte yer alıyor. Bu teknikte kullanılan baskı altı malzemeleri arasında; karton, kraft, oluklu mukavva, CPP, MOPP, BOPP, PET (Polyester), PE (Polietilen) (LDPE -HDPE), PVC (Polivinil Klorür) yer alıyor. Diğer yandan viskozitesi düşük analin tipi veya rotogravür mürekkepler de bu teknikte kullanılan mürekkep türleri arasında. Eğer su bazlı mürekkepler kullanılacaksa kurutucu fırınların baskıya dahil edilmesi gerekmekte. Ancak bu durumda mürekkeplerin renk canlılığındaki düşüşü göze almak gerekebilir. Son olarak flekso baskı esnasında oluşması muhtemel olan köpükleri engellemek için mürekkeplerin içine köpük önleyici bir madde eklemeyi unutmayın!
  • Tifdruk Baskı Tekniği: Oyma baskılar grubunda yer alan bu baskı tekniği, gravür baskı özelliği taşımakla birlikte yüksek kaliteye sahiptir. Tifdruk baskının bir diğer özelliği ise seri baskı yapabiliyor oluşudur. Eğer birbirinden farksız baskı kopyaları oluşturmak isterseniz Tifdruk baskıdan daha iyisini bulamazsınız. Ambalajlarınızın her birinin tıpatıp aynı olmasını sağlayan Tifdruk baskı yöntemi aynı zamanda kelime anlamı itibarıyla derin ya da çukur baskı olarak da biliniyor.
  • Ofset Baskı Tekniği: Her türlü kağıt ve gramaja uygulanabildiği için oldukça sık kullanılan bu baskı tekniği, baskı tarihinde yerini sağlamlaştırmış yöntemlerden. CTP teknolojisiyle yapılan Ofset baskının kullanıldığı alanlar oldukça fazla. Düşük maliyetle çok miktarda baskının yapılabiliyor olması, bu yöntemin dünyada en çok tercih edilen baskı tekniği olmasına yol açmış. Ayrıca ofset baskı tekniği, kabartma ve damgalama benzer biçimde farklı baskı uygulamalarına olanak sağlar. Neredeyse her sektörde kullanılan bu baskı yöntemi, maliyet-fayda oranı en yüksek teknikler arasında. Gazete, dergi, kitap, broşür, reklam baskıları, tüketim malları ambalajları, antetli kağıtlar, kartonlar, düz ve katlamalı el ilanları, Amerikan servis tablaları, posterler, magnet, kartvizit, sticker, kitap ayraçları, kartpostal, dosya, kataloglar, bloknotlar, çeşitli evraklar, faturalar, makbuzlar, formlar, klasörler, dosyalar, takvim, zarf, ajanda kapakları, insert, davetiyeler, plastik kartlar, kartela ve sertifikalar ise ofset baskı uygulanabilecek malzemeler arasında yer alıyor.

Kısacası hangi baskı tekniğini kullanırsanız kullanın ambalaj baskısı, küçük girişiminizde kullanacağınız logolu poşet ve çantalar ile hedef kitlenizin gözünde profesyonel ve kaliteli bir imaj oluşturmanıza olanak tanıyor. Hatta işinizi dijitale taşıyacaksanız müşterilerinize göndereceğiniz logolu kargo poşetleri de işinize yarayabilir. Siz de vakit kaybetmeden ambalaj üreticinizi bulun ve işe koyulun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir