morpack-blog

Tüm Bilinmeyenleriyle CBT: İhracat Terimleri

Tüm Bilinmeyenleriyle CBT: İhracat Terimleri

Cross Border Trading ibaresinin kısaltması olarak kullanılan CBT, sınır ötesi ticaret anlamına geliyor. Ülkeler arasında gerçekleştirilen alışverişi anlatan bu iş modelinde pek çok farklı terimle karşılaşmak mümkün. E-ihracat terimleri İngilizceden dilimize yerleşmiş olsa da Türkçe olarak da sayısız örnek verilebilir. Biz de bu yazıda sanal ya da fiziksel ihracatla uğraşan işletmeler için en sık kullanılan e-ihracat terimleri rehberi hazırlamak istedik. Aşağıdaki listeyi inceleyerek küresel anlamda en çok kullanılan doğrudan ve dolaylı ihracat terimlerini görebilir ve her birinin ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz. Hazırsanız başlıyoruz.

  • Konşimento: Bir lojistik terimi de olan konşimento; gemi kaptanları, sahipleri ya da acenteler tarafından düzenlenen bir belgedir. Bu belgeye bakarak lojistiği sağlanan ürünün teslimat bilgileri ve taşıma koşulları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
  • Ordino: Lojistiği sağlanan ürünün ya da ham maddenin gümrükten çekilebilmesi adına bu belgeye sahip olması gerekir. Zira ordino, ithalatçıya verilerek gümrük noktasındaki işlemler için kullanılıyor.
  • Antrepo: Adından da anlaşılabileceği üzere antrepo, bir tür depo olarak görev yapıyor. Antreponun diğer depolardan farkı, burada gümrük mevzuatına tabi olan ürünlerin muhafaza edilmesi olarak açıklanmakta. Antrepolarda gümrük gözetimi altındayken depolanan malzemelerin, ilgili dış ticaret işlemleri gerçekleştiriliyor.
  • Niş: İhracat ithalat terimleri arasında sıklıkla duyacağınız niş, sınırlı bir kitleye sahip olan pazarları anlatmakta kullanılıyor. Bu pazarlarda dar bir tüketici grubu hedef alınmakta. Örneğin outdoor ürünleri, büyük beden kıyafetler, özel turizm etkinlikleri, bilgisayar oyunları, dağcılık ekipmanları ve motor parçaları, niş pazar içinde satışa sunulan ürün gruplarına verilebilecek örnekler arasında yer alabilir.
  • Fulfillment: İngilizce ihracat terimleri arasında dilimize yerleşmiş olan fulfillment, depolama hizmeti olarak Türkçeleştirilebilir. İhracat yapan işletmenin depolama hizmeti satın aldığı firma, işletme adına ürünleri depoluyor, ürün gönderimi yapıyor ve iadeleri kabul ediyor.
  • Madrid Protokolü: WIPO’yu duymuş muydunuz? Madrid Protokolü, World Intellectual Property Organization, yani Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün kısaltması olan WIPO tarafından yönetiliyor. Bu sayede tek bir adımla ile birçok ülkeye marka tescil başvurusu yapılabilmekte. Madrid Protokolüne 100’ü aşkın ülkenin üye olduğunu hatırlatmak isteriz.
  • OAPI: Bu da tıpkı WIPO gibi bir fikri mülkiyet örgütü. Organizasyon Africaine de la Propriété Intellectuelle teriminin kısaltması olan OAPI, Fransızca konuşulan 17 Afrika ülkesinde tescil başvurusu yapmayı kolaylaştırmak üzere düzenlenmiş.
  • ARIPO: İthalat ve ihracat terimleri arasında kendine yer etmiş başka bir kısaltma da ARIPO. African Regional Intellectual Property Organization’ın baş harflerinden oluşan ARIPO, marka tescillerini halletmek için İngilizce konuşulan 19 Afrika ülkesini kapsıyor.
  • Lokalizasyon: Yurt dışında kurulan şirketlerin web sitelerinin ve sanal profillerinin yerel dile ve kültüre uygun şekilde düzenlenmesini kapsayan bir tür süreçler zinciri olarak açıklanabilir. Yerelleştirme olarak da bahsedebileceğimiz lokalizasyon, şirketin o ülkedeki varlığını sürdürebilmesi adına son derece önemlidir.
  • Harmonized System Code: Armonize sistem konu olarak dilimize yerleşmiş olan bu terim, uluslararası ticaret normlarından birini anlatmak için kullanılıyor. Bu sistemde sınır ötesi ihracata konu olan ürünlere, uyumlu şekilde numara ve isim verilmekte.
  • GDPR: Bunu da ihracat terimleri kısaltmaları içinde sıklıkla duymuş olmalısınız. General Data Protection Regulation, yani genel veri koruma düzenlemesi anlamına gelen GDPR, Avrupa genelindeki online tüketicilerin kişisel verilerinin onay kapsamında paylaşılabilmesi, satılması veya pazarlama amaçlı kullanmasını düzenleyen bir protokol. Bu protokolün ülkemizdeki karşılığı, özellikle son yıllarda sıkça duyduğumuz Kişisel Verilerin Korunması Kanunu.
  • Mikro İhracat: Mikro ihracat, 300 kg ve 15.000 EUR’dan az yurt dışı siparişleri destekleyen bir yapı olarak açıklanabilir.
  • Devlet Teşvikleri: Seyahatten ulaşıma, marka tescilinden reklam ve tanıtıma, depolamadan kiralamaya farklı alanları kapsayan ve e-ihracat yapmak isteyen KOBİ’lere ve diğer firmalara devlet tarafından verilen desteklerdir. Her devlet teşvikinin oranı ve koşulları birbirinden farklılık gösterebilir.
  • Mobil Ticaret: Sadece e-ihracatta değil, ticaretin her türlüsünde sıklıkla kullanılan mobil ticaret terimi, alışverişin; cep telefonu, tablet ya da diğer mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirildiği şekli olarak açıklanıyor.
  • Tıklama Başına Maliyet (CPC): Bu da tıpkı mobil ticaret gibi hem e-ihracatta hem de diğer sanal ticaret modellerinde sıklıkla karşılaşılan bir terim. İnternet üzerinden ücretli reklam verme biçimi olan Tıklama Başına Maliyet modelinde reklamı veren firma, reklama tıklayıp gelen ziyaretçi başına ödeme yapmakta. Pek çok farklı parametresi bulunan CPC, e-ihracat yapmayı kafaya koymuş olanların bilmesi gereken terimlerden.

E-ihracat Nedir? Neden Önemlidir?

E-ihracat sözlüğü konulu yazımızı, bu ticaret modelinin ne demek olduğunu anlatarak bitirelim istedik. Peki, e-ihracat nedir ve neden önemlidir? Soruların cevabını, yazının bu son bölümünü okuyarak alabilirsiniz.

Diyelim ki el işi ürünlerin satışını gerçekleştirdiğiniz bir web siteniz var ve artık yurt dışına açılmak istiyorsunuz. İster toptan (B2B) ister perakende (B2C) iş modelini seçerek ürünlerinizi yurt dışı pazarlarına sokmanız mümkün. Kısacası e-ihracat, ürünlerin internet tabanlı sistemlerle yurt dışındaki alıcılara sunulması olarak açıklanabilir. E-ihracat geçişindeki ana akış genelde şu şekilde ilerliyor: İş modeline karar veriliyor, şirket kurulumu yapılıyor, hangi ülkede ticaret yapılacaksa ona göre bir ödeme sistemi belirleniyor ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) lisansına sahip kargo firmalarıyla entegre olunuyor.

Gördüğünüz gibi e-ihracatta pek çok farklı kişi ve kurum sürece dahil olmakta. Tam da bu sebeple ürünün üretilmesinden pazarlamasına ve lojistiğine kadar her adımın holistik biçimde incelenmesi şart. Geleneksel ihracata kıyasla daha az maliyetli ve daha pratik olan e-ihracat KOBİ’ler ve bireysel satıcılar için son derece cazip. Deneyin, kendiniz görün!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir