morpack-blog

Tüm Detaylarıyla B2B Nedir?

Tüm Detaylarıyla B2B Nedir?

E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren büyüklü küçüklü sayısız işletme var. Bu işletmelerin bazısı tekstil sektöründe, bazısı ilaç sektöründe, bazısı boyacılıkta, bazısı ise hizmet sektöründe faaliyet göstermekte. Ancak bunların her biri, belli bir iş modeli çerçevesinde çalışıyor. Biz de bu yazımızda işletmeden işletmeye iş modelini incelemeye alıyoruz. B2B nedir, nasıl yapılır, avantajları ve özellikleri nelerdir ve diğer iş modellerinden hangi yönlerle ayrılır? Tüm bu soruların cevabını detaylı biçimde bu yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz. Okumaya devam ederek B2B iş modeli hakkında bilmediklerinizi öğrenip bildiklerinize yenilerini ekleyeceksiniz. Keyifli okumalar!

B2B İş Modelinin Özellikleri ve Avantajları

İngilizcedeki Business to Business teriminin kısaltması olarak kullanılan B2B, satıcı ve alıcının tüzel kişilik olduğu e-ticaret yöntemi olarak öne çıkıyor. Burada bir işletme ürün satarken başka bir işletme o ürünleri satın alıyor. Bu sebeple de ürünler genelde toptan miktarlarda ve toptan fiyatlarla satışa sunuluyor. Tabi, B2B iş modelinin bunun yanı sıra pek çok farklı özelliği de mevcut. Şöyle ki:

  • B2B iş modelinde alıcı olan işletme, keyfi bir alışveriş yerine, daha mantıksal kararlarla satın alım gerçekleştiriyor. Zira buradaki alışveriş, alıcı işletmenin profesyonel amaçlarla yaptığı türden. Kısacası tipik bir tüketiciden farklı olarak bir işletme, satın alma kararını verirken maliyet ve avantaj değerlendirmesi yaparak ilerliyor.
  • İşletmeden işletmeye iş modelinde satılan ürünler genelde karmaşık yapısıyla bilinir. Dolayısıyla ürünler pazarlanırken son derece net ve kapsamlı bilgilerle kullanıcıya sunulmalı.
  • B2C iş modelinin aksine, işletmeden işletmeye dünyasında satıcılar, alıcılardan çok daha fazla sayıdadır. Dolayısıyla alıcıların, birbiri arasında gidip gelebileceği pek çok satıcı bulunur. Bu da satıcılar için rekabeti artırarak alıcı için fiyat avantajı yaratır. Hatta B2B ekosisteminde 80:20 Pareto ilkesi hakimdir. Bu da satıcıların %80’inin, müşterilerin %20’si için rekabet ettiği bir sistemi anlatmak için kullanılır.
  • İşletmeden tüketiciye iş modelin içinde çalışan şirketler, pazarlama çalışmalarında tüketici kitlesini pek çok farklı segmente ayırarak hedefleme yapabilirken B2B’de bu şekilde bi ayrım yapmak son derece güçtür. Zira B2B pazarında alıcılar duygusal kararlarla yola çıkmazlar.
  • Son olarak B2B iş modelinde karmaşık satın alma prosedürleri bulunur. Birkaç karar verici, bu süreçte beraber çalışmalıdır. Ayrıca satıcının da yüksek düzeyde ürün bilgisine sahip olması beklenir.

B2B İş Modelinin Avantajları

  • B2B iş modelinde müşteri memnuniyeti sunma noktasında, diğer pazarlara kıyasla daha fazla seçenek bulunur. Pazarlık bunların arasında en çok öne çıkanlarından biri.
  • Pazarlama ve ticari faaliyetlerin başından sonuna kadar etkin ve düzenli bir süreç yönetimi izlenebilir.
  • Düşük fiyat avantajı sağlar.
  • Sürekli çalışan bir sistemdir. 7/24 alışveriş yapılabilir.
  • Tahsilatı hızlı ve pürüzsüz ilerleyebilir.
  • Personel maliyetinde fayda sağlar.
  • Yeni ürünlerin küresel pazarlara da hızla yayılmasının önünü açar.
  • Oldukça verimli bir çalışma ortamı yaratır.
  • Stok maliyetlerini minimum seviyeye indirebilir.

Peki, B2B Modelin Dezavantajları Neler?

B2B iş modelinde pek çok avantaj bulunabileceği gibi satıcı ve alıcı için birkaç da dezavantaj bulunur. Gelin, işletmeden işletmeye satış modelinin uygulandığı alanlarda ne gibi dezavantajlar yaşanabilir, hep beraber bakalım.

  • B2B iş modeli, sınırlı bir hedef pazara sahiptir.
  • Satıcılar, çoğunlukla toplu talepler aldıkları için fiyatlarda indirime gitmek durumunda kalır.
  • Satın alma sürecine birden fazla taraf dahil olduğu için alışverişin tamamlanma süresi günler alabilir.
  • Az sayıda büyük müşteri olduğu için onlara yönelik nokta atışı reklam ve pazarlama faaliyetleri yürütmeniz ve onları kendinize çekmeniz gerekir.

B2B’nin Diğer İş Modellerinden Farkı Ne?

E-ticarette B2B’nin yanı sıra pek çok farklı iş modeli çerçevesi içinde çalışmak mümkün. B2G, G2G, G2B, G2C, C2G ve C2C olarak bilinen bu iş modellerinin B2B’den hangi alanda ayrıştığını merak ediyorsanız sizi daha fazla bekletmeden cevabını verelim. Buyurun!

B2B ve B2C

B2B, satışların işletmeden işletmeye gerçekleştiği iş modeli olurken B2C’de ticareti gerçekleştiren taraflar işletmede tüketici oluyor. Kısacası B2B’yi toptan ticaret olarak niteleyebilirken B2C’yi perakende olarak tanımlamak mümkün. Ayrıca B2B ve B2C iş modelleri arasındaki temel farkları daha detaylı öğrenmek için buraya tıklamanız yeterli.

B2B ve B2G

B2G, işletmeden devlete olarak bilinen iş modelidir. İşletmelerin devlet kurumlarına satış yaptığı ticaret türüne verilen bu isim, İngilizcedeki Business to Government ifadesinin kısaltmasıdır. Bu iş modelinde devlet bir ihale açar ve işletmeler ihaleyi çevrimiçi ortamda takip ederek ona dahil olur. İhaleyi kazanan işletme devlete ürün ya da hizmet satışı yapmaya hak kazanır.

B2B ve G2G

B2B e-ticaret nedir, sorusunu yanıtlamaya çalıştığımız bu yazıda sırada G2G’ye açıklık getirmek var. G2G ise Government to Government İngilizce ifadesinin kısaltması olarak bilinir ve devlet kurumları arasındaki ticareti kapsar. Devlete bağlı kurumların kendi aralarında ürün ya da hizmet satışı gerçekleştirmesine izin veren bu sisteme Botaş ve Gazprom ya da T.C Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası arasındaki işlemler en güzel örnekler olarak verilebilir.

B2B ve G2B

G2B ise Government to Business olarak ifade edilen bir sistemdir ve B2G’nin tam tersi olarak çalışır. Devlet kurumlarından işletmelere satışın yapıldığı bu türe, devlet teşvikleri ve krediler örnek olarak verilebilir.

B2B ve G2C

Government to Citizen’ın kısaltması olan G2C devletten tüketiciye olarak tanımlanır. Bu modelde devlet kurumları, vatandaşlara ürün veya hizmet satar. Örneğin e-tanzim programı dahilinde açılan meyve sebze satış noktaları G2C’ye verilebilecek en güzel örnekler arasında. Bunun yanı sıra pasaport ve kimlik belgesi alımı işlemleri de devletten tüketiciye iş modeli dahilindedir.

B2B ve C2G

Citizen to Governmnet olarak bilinen bu modelde vatandaşın devlete karşı sorumlulukları ele alınıyor. Örneğin vergi ve trafik cezaları, SGK ödemeleri ve gelir idaresi başkanlığına yapılan ödemeler bu kapsamda değerlendirilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir