morpack-blog

Paketleme Nasıl Yapılır? Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Paketleme Nasıl Yapılır? Gerekli Malzemeler Nelerdir?

E-ticaretin olmazsa olmazları arasında yer alan paketleme, küçüğünden büyüğüne pek çok firmanın nakliyat işleri için oldukça önem verilen süreçler arasında bulunuyor. İster B2B olarak tabir edilen toptan alım satımlarda ister B2C denilen perakende alışverişlerindeki paket gönderimlerini paketleme malzemeleri olmadan yürütmek imkansız. Bu sebeple işletmeler paketleme nasıl yapılır, bu iş için hangi malzemeler gereklidir gibi soruların doğru cevabını bularak işe koyulmalı. Aksi takdirde ürünün alıcıya istenilen şekilde ulaştırılması süreci sekteye uğrayabilir ve bunun sonucu olarak iş süreçlerinizde aksamalar meydana gelebilir. Biz de bu yazımızda paketlemenin önemi ve bu işte aklınızda bulunması gereken ipuçlarını sizler için derledik. Hazırsanız başlayalım!

İçerik Başlıkları

Tekstilde Paketleme Nasıl Yapılır?

Tekstil sektöründe çalışanlar çok iyi bilir ki her kumaşın saklanma ve sevkiyat koşulu birbirinden farklılık gösterir. Dayanıklı ve hassas dokular olarak ikiye ayrılan kumaş tipleri, bu özelliklerine bağlı olarak farklı malzemelerle paketlenir ve alıcısına gönderilir. Örneğin, yüksek sıcaklığa ve dış koşullara dayanıklılığı ile bilinen aşağıdaki kumaşların lojistiğini özel bir paketleme malzemesine ihtiyaç duymadan gerçekleştirmeniz mümkün. Bu kumaşlar:

  • Poliüretan (PU) Kaplı Cam Elyaf Kumaşlar: Bu kumaşlar cam elyafın üzerine PU kaplama yapılarak imal ediliyor. Yağ ve kimyasal çözücülere dayanıklılığı ile bilinen bu kumaşlar farklı sektörlerde kullanılabilir.
  • Silikon Kaplı Cam Elyaf Kumaşlar: PU kaplı kumaşlardan farklı olarak, bu kumaş türün de cam elyafın üzerine silikon kaplama ile üretiliyor. Bu kumaşlar da sıvı, yağ ve yakıt gibi maddelere karşı oldukça dayanıklıdır.
  • Silika Kumaşlar: İnce dokunmuş bir kumaş türü olan silika, 1200 santigrat dereceye kadar ısıya dayanabilir. Fiziksel ve kimyasal kararlılıkta eşi benzeri olmayan bu kumaş türü sıcaklık farklarına da son derece toleranslı.
  • Aramid Kumaşlar: Uzay endüstrisi, askeriye ve sanayi uygulamalarında sıklıkla tercih edilen bu kumaş türü sıcaklığa ve çekmeye karşı epey dirayetlidir.

Dayanıklı dokulara ek olarak son derece nazik ve hassas özellik gösteren belli başlı kumaşlar da mevcut. Bunlar ise şöyle:

  • Yünlü Kumaşlar: Nemi güçlü biçimde emme özelliği sergileyen bu kumaş türleri, bu niteliğinden dolayı şekil bozukluklarına kolayca uğrayabilir. Dolayısıyla sevkiyatlarını yaparken buna uygun paketleme çeşitleri arasından seçim yapmakta fayda var.
  • İpek: İpek kumaşlar gerek estetik gerekse hijyenik bakımdan son derece narin bakım isteyen ürünlerden. İpek kumaşlara bir kere leke bulaştı mı onu çıkarmak oldukça zordur. Dolayısıyla ipek kumaş paketlemesi de özenle seçilmeli.
  • Viskon: Oldukça narin bir kumaş türü daha: Viskon. İpek elyaflarla aynı sınıfta yer alan bu doku da neredeyse ipek gibi bir bakımı hak ediyor.
  • Cupra: Bakır elyaf içeren bu kumaş, oldukça pahalı türler arasında yer alıyor. Siz de bu kumaşların sevkiyatı öncesinde paketlemesine dikkat ederek, ürünlerin alıcıya güvenle teslim edilmesini sağlayabilirsiniz.

Tekstilde paketleme nasıl yapılır, sorusunun cevabı tüm bu kumaş türlerinin özelliklerini tanımakla daha iyi anlaşılabilir. Kumaşların hassas ya da dayanıklı olmasına bakılarak paketleme süreçleri ve şekilleri ayarlanabilir.

Gıda Paketleme Nasıl Yapılır?

Paketleme işiyle uğraşanların son derece hassas davrandığı gıda paketlemesi, pek çok yönden dikkat gerektiren işlerden. Doğru ve sağlıklı paketleme uygulamasına karar vermek için ambalajların genel işlevlerini de iyice anlamak gerekir. Zira buradaki temel hedef, yola çıkacak ya da raflarda uzun süre bekleyecek olan gıdaların dış etkenlerden korunması. Bu sebeple vakumlu ambalajlardan kilitli doypack paketleme malzemelerine çeşit çeşit ürünü gıda paketlemede kullanabilirsiniz.

Gıda paketleme nasıl yapılır, konusuna giriş yapmak için öncelikle malzemelerin neler olduğuna göz atmamızda fayda var. Zira bu ürünlerin her biri farklı amaçlarla kullanılabilir. Gelin, gıda paketleme malzemelerine daha yakından bakalım.

En Sık Kullanılan Paketleme Malzemeleri

Kargo Paketleme Nasıl Yapılır?

Gerek yurt içine gerekse yurt dışına ürün gönderirken ürünlerin doğru paketlenmiş olması çoğu zaman neredeyse hayat kurtarıyor. Ürünlerin zarar görmeden ve bozulmadan alıcıya ulaşması, onların doğru ambalajlar içinde sevk edilmesiyle doğru orantılı. Bunun içinse kargo paketleme nasıl yapılır ve bu aşamada dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir, sorularının yanıtlanması şart. Biz de yazının bu bölümünü kargo paketleme başlığına ayırdık. Okumaya devam ederek konuyla ilgili gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Kargo Paketi Nasıl Hazırlanır?

  • Tüm aşamalardan önce ürünün boyutuna göre bir kargo kutusu seçilmeli.
  • Boyutun yanı sıra sevkiyatı yapılacak ürünün desisi yani ağırlığı da son derece önemli. Zira bu bilgiye göre kullanılacak paketleme malzemesi de değişkenlik gösterecektir.
  • Eğer göndereceğiniz ürünlerin güvenliğinden emin olmak istiyorsanız, ucuza kaçmayacaksınız. Kaliteli paketleme ürünleri tercih ederek her türlü ürünün başarılı şekilde sevk edilmesini garanti edebilirsiniz.
  • Eğer durumu iyi eski kutulardan faydalanacaksanız, dikkat etmeniz gereken konu, kutuların üzerinde herhangi bir eski etiket olmamasıdır. Aksi halde farklı konularla alakalı cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmanız muhtemel.
  • Kolileri hiçbir koşulda birbirine bağlamayın! Her bir kolinin kendi bilgi etiketinin olması şart.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir