morpack-blog

Ambalaj Tasarımı Nasıl Yapılır?

Ambalaj Tasarımı Nasıl Yapılır? Ambalaj Tasarımının İncelikleri Nelerdir?

Bildiğiniz üzere ambalajlar, ürünlerin korunması ve saklanmasına yönelik üretilen paket türleridir ve pek çok farklı malzemeden meydana gelebilir. Kağıt, mukavva, karton, plastik, cam ya da metal ambalajlara sarılı ürünler, ait oldukları markanın imajını ve kimliğini oluştururken tüketicisine de hitap eder. İşte tüm bu özelliklerle donatılmış bir ambalaj tasarımı nasıl yapılır? Ambalaj tasarımının incelikleri ve adımları nelerdir? Satışlarınızı artıracak mükemmel ambalajlar nasıl olmalı? Tüm bu soruların cevapları için yazımızın devamını okumanız yeterli. Akılda kalıcı, cezbedici ve benzeriz bir paketlemeyle satışları artırmak için ambalaj tasarımı inceliklerini detaylandırmaya başlıyoruz.

Adım Adım Ambalaj Tasarımı Süreci

Ürünlerinizi nerede satıyor olursanız olun nitelikli görsellere ihtiyacınız olacak. Zira ürünlerinizin müşteriyle ilk karşılaştığında aldığı ilk izlenim, onların satışa dönüşüp dönüşmeyeceğini büyük ölçüde etkiliyor. Ambalaj tasarımı da tam bu noktada devreye giriyor. Eğer ürünleriniz marka kimliğinize uygun ve albeniye sahip bir tasarımda paketlendiyse ihtiyaç duyan bir müşterinin gözünden kaçma ihtimali oldukça düşük. Sadece bu bilgi bile ürün ambalaj tasarımının satışları arttırmada ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu anlatmaya yetebilir. Aşağıdaki başlıklarda adım adım ambalaj tasarım sürecini görebilirsiniz.

Ürüne Uygun Ambalaja Karar Vermek

Ambalaj tasarlama sürecinin ilk aşamasında ürünü tanımak yer alıyor. Siz ürününüzün niteliklerini tüm detaylarıyla bilirseniz doğru ambalajı seçmek ce tasarlamak da o oranda kolaylaşacaktır. Ambalaj tasarlanacak ürünler katı mı sıvı mı? Parçalı ürünler için mi ambalaj tasarlayacaksınız yoksa tek parça mı? Yani ürününüzün temel özellikleri hakkında bir liste yapın. Ürünün ağırlığı, paket içeriği, saklama derecesi ve nakliye koşulları gibi detaylara bakılarak ambalaj tasarımı nasıl olmalı, sorusu daha net biçimde yanıtlanabilir. Tüm bu gereklilikleri yerine getirdiğinizde ambalaj, ürünün sıcaklık değişikliklerine ayak uyduracak ve ürünü dış etkenlerden rahatlıkla koruyabilecektir.

Satış Noktalarını Belirlemek

Ürün nitelikleri belirlendikten sonra sırada bu ürünleri nerede satacağınız konusu var. Satış kanalları, farklı ambalaj tasarımları alanında oldukça önemli. Örneğin ürünleriniz zincir market reyonlarında, eczanelerde, sokak kiosklarında ya da online platformlarda mı satılacak? Bu mecralara karar verilmesinin ardındansa ürünlerin nasıl depolanacağı bilgisi geliyor. Bunun neden önemli olduğunu merak ediyorsanız cevabı basit. Market reyonlarında ürününüzün rakip ürünlerin yanında nasıl duracağını bir düşünün? Market raflarına sığmayacak kadar büyük mü yoksa raflarda kaybolacak kadar minik mi? Bu durumu önceden göz önünde bulundurursanız tasarım sonrası istenmeyen durumları önleyebilirsiniz. Diğer yandan özellikle bazı sektörlerde rekabet o kadar sıkı ki ürünlerinizin diğerlerinden ayrışmasını sağlamanız neredeyse üst düzey bir öneme sahip.

Hedef Kitlenize Uygun Ambalaj Tasarlamak

Paket tasarımı konusunun bir diğer mühim başlığı da müşteri kitlesi. Ürünlerinizi satın alacak kişiler çoğunlukla hangi yaş grubuna ait? Kadınlar mı yoksa erkekler mi ürünlerinizi daha sık satın alıyor? Bu kişiler ürününüzü genellikle nereden satın alıyor? En çok ne kadar ödeme yapıyorlar? Tüm bu soruların cevapları, sizin ambalajınızı nasıl tasarlayacağınıza ışık tutacak. Yani bir ambalaj, ürün hakkında bilgi vermeli, ürünü korumalı, şık ve albenili olmalı ve geri dönüştürülebilmeli. Bu sayede çok yönlü müşteri kitlesini çekebilecek ve cazibesi artacaktır.

Malzemeye Karar Vermek

Tüm bu adımların ardından ürününüzü paketleyeceğiniz malzemenin ne olacağına karar vermeniz gerekiyor. Ürünler bir cam ya da plastik şişede mi olacak yoksa karton kutuda mı? Bu bilgi, ürününüzün niteliğine ve onu nasıl satacağınızla doğru orantılı olarak belirlenebilir. Birkaç alternatifin yer aldığı bir liste yapmayı deneyebilirsiniz. Ürün niteliklerini düşünerek bu listeyi daraltmanız kolaylaşacaktır. Tüm bunların yanı sıra ambalajın, ürünün kendisinden daha ucuza mal edilmesi gerektiğini de unutmayın!

Doğru Dış Ambalajı Seçmek

Ürünlerin farklı satış kanallarına yönelik olarak farklı tür ambalajlarla paketlenmesi gerekir. Bunun içinse bir paket, bir iç ambalaj ve bir de dış ambalaj bulunur. iç ambalajlar, ürünün niteliğini korumaya yardımcı olan kırpık kağıt, pelur kağıt, talaş ya da film olabilirken dış ambalajlar kraft veya karton kutulardır. Dolayısıyla iç ambalaj ve paketi seçtikten sonra ihtiyaç dahilinde karton kutu veya koli türlerine de karar vermenizde yarar var.

Marka Kimliğine Uyumlu Tasarımlar Yapmak

Tüm malzeme ve ürünlere karar verdikten sonra sırada baskı yapma işlemi var. Bunun için de marka logonuzun içerdiği harf ve karakterleri, kurumsal kimliğinize uydurmanız gerekiyor. Bunun içinse marka kitabınıza danışabilirsiniz. Bu dosyada şirket yazı fontları, renk kartelası, desenler ve resimleri içeren bilgiler yer alır. Tüm bu bilgiler ışığında ambalaj tasarımındaki baskıyı gerçekleştirebilirsiniz. Bu baskıda ürün adı, görseli, marka adı veya logosu gibi aydınlatıcı unsurlar yer almalıdır.

Müşteriler Karşısında Net Olmak

Ambalaj tasarımınız müşterilerin aklını karıştırmamalı. Ürün niteliklerine uygun tasarımları içeren ambalajlar, aynı zamanda hedef kitlenin ihtiyacını da karşılamalı. Örneğin çocuk içecekleri üreten bir firmaysanız ürün ambalaj tasarımlarınız yetişkin enerji içecekleri gibi görünmemeli. Zira bu durumda ebeveynlerin gözünden kaçabilir. Benzer şekilde tamamen yetişkinler için üretilen abur cubur yiyeceklerinse çocukların dikkatini çeken ögelerle donatılmamasında yarar var.

Tasarımda Çevreci Olmak

Ambalaj üretiminde geri dönüştürülebilir ham maddelerin kullanılması önemliyken ambalaj tasarımında kullanılan boyaların ve diğer malzemelerin de sürdürülebilirliği oldukça önemli. Bu sayede hem şirketinize hem de çevreye uzun vadede katkı sunabilirsiniz.

Kısaca özetlemek gerekirse iyi bir ambalaj tasarımı:

  • Müşterilerin ihtiyacını karşılamaya yöneliktir.
  • Ürün hakkında gerekli bilgileri verir.
  • Rekabette öne çıkar.
  • Ürün imalatından daha ucuza mal edilir.
  • Kurumsal kimlikle uyumludur.
  • Satış kanallarına uygun niteliklere sahiptir.
  • Ürün nitelikleriyle uyumludur.

Tüm bunların yanı sıra ambalajın ne olduğu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Ambalaj Nedir? konulu yazımızı okumayı ihmal etmeyin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir